Zbog jednog od Uljanikovih propalih poslova HBOR će idućih dana isplatiti 80 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 10. siječanj 2022. u 14:30
HBOR ističe da više na snazi nema ni jedne garancije izdane po nalogu Uljanika/P. Macek/PIXSELL

Slučaj je pokrenut tijekom krize i problema s nelikvidnošću pulskog škvera raskidom ugovora koji je poduzeo sam Uljanik, uz obrazloženje da naručitelj broda ne ispunjava obveze.

Zbog jednog od Uljanikovih propalih poslova HBOR će idućih dana isplatiti 80 milijuna kuna australskom naručitelju broda za prijevoz žive stoke Wellard.

HBOR-u potvrđuju da su izgubili arbitražni spor na sudu u Londonu koji je vođen zbog garancija izdanima 2015. po nalogu Uljanika za povrat uplaćenih avansa Wellardu.

Slučaj je pokrenut tijekom krize i problema s nelikvidnošću pulskog škvera raskidom ugovora koji je poduzeo sam Uljanik, uz obrazloženje da naručitelj broda ne ispunjava obveze.

Riječ je o jednom od brodova s popisa onih za koje je Vlada izdala jamstva, a za koja sredstva nisu utrošena u njihovu gradnju.

U konkretnom slučaju, novogradnji 522, izdano je jamstvo za avans u iznosu od 50,7 milijuna kuna, te za kredit od 130,4 milijuna kuna, a stupanj izgrađenosti bio je 10% i po objavi samog Uljanika fizička proizvodnja broda nije ni počela.

U HBOR-u pojašnjavaju kako je ta arbitraža vođena stoga što je banka štitila svoje i interese države smatrajući da su pozivi na plaćanje za garancije bili podneseni nakon roka navedenog u garancijama.

Wellard je, naime, najprije vodio spor protiv Uljanika, a kako je tvrtka završila u stečaju, pokrenuo je postupak protiv HBOR-a.

Arbitražni postupak između Wellarda i Uljanika okončan je krajem prošle godine, a prema odluci, Wellard “posljedično raskidu brodograđevnog ugovora, ima pravo na povrat uplaćenih avansa osiguranih HBOR-ovim garancijama u iznosu 8 milijuna USD i 1,6 milijuna eura, uvećano za pripadajuću kamatu, a što je izravno utjecalo na HBOR-ovu obvezu na plaćanje po predmetnim garancijama”.

U HBOR-u ističu da je cjelokupna tražbina prijavljena i priznata u stečajnom postupku koji se vodi nad Uljanikom, te da više nema na snazi niti jedne garancije izdane po nalogu Uljanika.

Komentirajte prvi

New Report

Close