Rentno osiguranje – za vašu dostojanstvenu mirovinu

Autor: Sponzorirani članak , 18. veljača 2014. u 11:08
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Uzmimo primjer računovođe, nazovimo ga Zlatko, koji se sa 65 godina sprema u redovnu mirovinu koja će iznositi 2500 kuna.

Biti umirovljenik u Hrvatskoj danas nije lako, umjesto zasluženog odmora nakon odrađenog radnog vijeka za puno starijih sugrađana svakodnevica se svodi na puko preživljavanje. Prosječna mirovina dovoljna je za tek pokrivanje režija i osnovnih životnih potreba pa su odlazak na kavu ili u kazalište mnogima nedostupna egzotika. Procjena je da će se u idućih 50 godina životni vijek u prosjeku produljiti za više od pet godina. Uzme li se u obzir da je već sad omjer umirovljenika i zaposlenih 1:1,2 jedan od najnepovoljnijih u Europi, starenje stanovništva dodatno će pogoršati već sada mizernu realnost da prosječna starosna mirovina ne doseže ni polovinu prosječne neto plaće, dok istraživanja govore da će do 2050. pasti na uvjerljivo najnižu razinu u Europi od 38 posto plaće.

Premda će ulazak u Europsku uniju pomoći gospodarstvu i povećati životni standard, to će se dogoditi tek u dugoročnom razdoblju. U međuvremenu su priliku prepoznali domaći osiguravatelji čija ponuda rentnog osiguranja cilja na one umirovljenike koji uz postojeće stanje mirovinskog sustava i izazove koji ga tek čekaju, svojim vlastitim naporima žele osigurati primjeren životni standard u mirovini. Sve sumornija očekivanja za budućnost i potreba da si u zlatnim godinama poboljšaju financijsku svakodnevicu, otvorila je interes građana za rentno osiguranje. Podaci za prosinac pokazuju da je uplaćena bruto premija za rentna osiguranja premašila 11 milijuna kuna kroz gotovo 2000 polica osiguranja.

U Allianzu su umirovljenicima i onima koji će to uskoro postati namijenili dva proizvoda: Renta Gold i Renta Senior.

Osiguranje Allianz Renta Gold namijenjeno je onima s više od 60 godina starosti, umirovljenicima i onima koji će uskoro radnički status zamijeniti umirovljeničkim. Radi se o neodgođenoj doživotnoj renti koju mogu ugovoriti osobe između 60 i 80 godina, a koja osiguraniku jamči dodatni mjesečni prihod uz minimalnu uplatu od 5.000 eura. Isplata traje minimalno do isteka zajamčenog razdoblja koje se ugovara na 10 do 15 godina. Ukoliko osiguranik, na čiji je život osiguranje ugovoreno, poživi i nakon isteka tog razdoblja, isplata se nastavlja. Visina mjesečne rente može biti jednaka tijekom svih godina, no iskrsnu li osiguraniku nepredviđene okolnosti može odabrati mogućnost isplate 150 posto rente tijekom zajamčenog perioda. Poželi li potrošiti određeni iznos na 'svoja mala zadovoljstva', Allianz Renta Gold omogućuje isplatu 12 mjesečnih renti unaprijed i to dva puta za vrijeme trajanja osiguranja. Kao dodatne mogućnosti, moguće su naknadne uplate čime se povećava iznos mjesečne rente. Dodatna mogućnost je i uplata dopunskog pokrića za smrt uslijed nezgode, čime se neznatno smanjuje mjesečna renta, ali se ostvaruje mogućnost dodatne isplate u visini od 20.000 eura.

Uzmimo primjer računovođe, nazovimo ga Zlatko, koji se sa 65 godina sprema u redovnu mirovinu koja će iznositi 2500 kuna. S ušteđenih 10.000 eura Zlatko ugovara rentno osiguranje s opcijom da će do 80. godine života dobivati 150 posto rente, a potom do kraja života iznos od 100  posto. Tijekom zajamčenog razdoblja od 15 godina  Zlatko će dobivati 48,54 eura mjesečne rente, a potom 32,36 eura. Ukupno će mu tijekom zajamčenog razdoblja biti isplaćeno 8.737 eura, odnosno do 85. godine života 10.679 eura. Ugovori li dopunsko pokriće, mjesečna renta nešto je manja i iznosi 46,37 eura u zajamčenom razdoblju, a potom 30,91 eura. Ukupna isplata dosegnut će 8.347 eura u zajamčenom periodu, odnosno 10.202 eura do 85. godine. U slučaju smrti Zlatka uslijed nezgode,  Allianz isplaćuje 20.000 eura. Neovisno o modelu, Zlatko može iskoristiti  mogućnost jednokratne isplate dvanaest mjesečnih renti, unaprijed tijekom zajamčenog razdoblja.

Allianz Renta Senior namijenjena je onima s više od 50 godina koji su u ranijoj mirovini ili će se u njoj naći kroz koju godinu, a koji su nositelji primanja u obitelji. U pitanju je neodgođena renta  koja omogućava dodatna sredstva  klijentu u određenom razdoblju. Namijenjena je osobama od 50 do 75 godina starosti s tim da istek osiguranja mora biti najkasnije u 85. godini života. Tijekom ugovornog razdoblja koje klijent bira sam, u lepezi od osam do 20 godina, zajamčena je isplata mjesečnih renti. U slučaju smrti, obitelji se nastavlja isplata u visini od 150 posto mjesečne rente. I Renta Senior omogućuje opciju isplate 12 renti unaprijed dva puta tijekom osiguranja te naknadne uplate koje će povećati mjesečne rate. Uzmimo za primjer administratora Josipa koji je navršio 55 godina, no njegova je tvrtka završila u stečaju i on je dobio otkaz s otpremninom od 10.000 eura. Uplatom rentnog osiguranja Josip želi ostvariti dodatni prihod  u narednih 10 godina dok ne premosti razdoblje do pune starosne mirovine u 65. godini života.  Mjesečno će Josipu biti isplaćeno 84,93 eura, a ukupni iznos isplate svih renti dosegnut će 10.192 eura. U slučaju smrti, ukupna isplata, koja ovisi o trenutku tog događaja, može iznositi od 10.234 do 15.245 eura. Jednokratno, Josip može zatražiti isplatu dvanaest mjesečnih renti, 1.019 eura, unaprijed.

Premda mnogi smatraju da je rentno osiguranje prekomplicirano, u Allianzu ističu da iako iza njega stoji mnogo matematike, to nije nuklearna fizika već se svodi na to da osiguranik uloži određenu svotu, a osiguranje jamči isplatu doživotno ili isplatu u ugovorenom razdoblju. Za one koji smatraju da je preskupo jer se u početku puno uplati za male mjesečne isplate, poručuju da je poanta u štednji, kao i da ne treba zanemariti doživotnu garanciju isplate. Mnogi smatraju da u slučaju smrti osiguranika osiguravajuća kuća zadržava novac, no to je još jedan mit. Kroz različite opcije rentnog osiguranja klijentima će se isplatiti veći dio uplaćenog novca, a uglavnom  i više od toga. Ukoliko se klijentu s vremenom financije iznimno pogoršaju, uvijek postoji mogućnost da se kroz otkup osiguranja isplati dio uloženog novca. 

New Report

Close