Rekordno usklađenje, mirovine u dvije godine do rasta 20%

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: MIA SLAFHAUZER/PIXSELL

Postojeća formula usklađenja mirovina lovi korak s indeksom potrošačkih cijena.

Mirovine će zajedno s prvim ovogodišnjim travanjskim usklađenjem koje je bilo 5,37%, u ovoj godini porasti 13,79%. Prošle su godine mirovine u dva navrata porasle 8,4%, što zajedno čini povećanje oko 20% tijekom 2022. i 2023.

Postojeća formula usklađenja mirovina lovi korak s indeksom potrošačkih cijena, no ne i s troškovima prehrane i inflacijom u prehrambenom segmentu, na što odlazi glavnina prihoda umirovljenika.

Dosad je rekord po visini godišnjeg usklađenja mirovina držala 2008. godina, kada su mirovine u dva navrata zajedno porasle 6,6%, i to uglavnom zbog visoke inflacije.

Prosječna starosna mirovina ljudi koji su ove godine otišli u mirovinu u srpnju je bila 435 eura (što je oko 38% prosječne plaće), dok je prosječna starosna mirovina svih umirovljenika bila 4 eura veća. Te će mirovine s usklađenjem porasti za prosječnih 37 eura te bi se mogle popeti na oko 470 eura.

Poznato je da se mirovine usklađuju dva puta godišnje prema kretanju plaća i inflaciji, pa u rujnu mjesecu predstoji novo usklađenje od 8,42%. Službenu odluku o postotku usklađivanju mirovina od 1. srpnja donijet će Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje krajem kolovoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close