Rekordan proračun i dalje je razvojno orijentiran

Autor: Ivan Anušić , 31. siječanj 2023. u 22:00
Dovršen je Gospodarski centar i Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske/PD

Osječko-baranjska županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Za poduzetnike s područja Osječko-baranjska županije,2021. godina je bila među najuspješnijim godinama, ostvareni su rekordni prihodi, rekordni izvoz, rastao je broj poslovnih subjekata i obrta, broj zaposlenih. Pozitivni trendovi i gospodarski rast nastavljeni su i 2022. godini, a Županija daje značajan doprinos ovim pozitivnim rastućim trendovima. Projekti poticanja poduzetništva, poljoprivrede i turizma, bespovratne potpore, beskamatni investicijski krediti samo su dio mjera kojima stvaramo stimulativnu poslovnu klimu. Gradeći poslovnu infrastrukturu, prije svega Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar i sustave navodnjavanja te ulažući u komunalnu, prometnu i društvenu infrastrukturu, stvaramo okvir za daljnji razvoj gospodarstva.

Strateško promišljanje, korištenje sredstava iz fondova EU, cjeloživotna edukacija, ulaganje u nove tehnologije, ali i poslovanje temeljeno na načelima održivosti s naglaskom na energetsku učinkovitosti zasigurno su pridonijeli kontinuiranom rastu i razvoju osječko-baranjskog gospodarstva koje se dodatno pozicioniralo i učvrstilo ne samo na nacionalnoj, nego i na međunarodnoj karti. Za sada se svi projekti realiziraju u punom intenzitetu predviđenom dinamikom.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Osječko-baranjska županija je donijela Akcijski plan energetske učinkovitosti za razdoblje od 2022. do 2024. godine u kojem planiramo ugradnju fotonaponskih sustava za vlastitu proizvodnju energije za zgrade javne namjene koje su jedne od većih potrošača energije. Planiramo mjere energetske učinkovitosti na nekoliko objekata, a Osječko-baranjska županija je već u prethodnom razdoblju energetski obnovila 54 zgrade javne namjene, riječ je o školama, domovima za stare, domovima zdravlja.

Za taj ciklus obnova smo dobili i Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj. Proračun za 2023. godinu je ponovo rekordan i iznosi gotovo dvije milijarde kuna. I dalje je razvojno orijentiran i ono što je najvažnije, realan je i stabilan i u skladu s izazovnim vremenima u kojima se nalazimo. S obzirom na to da su izvorna sredstva i inače nedostatna, naglasak kao i do sada stavljamo na sredstva iz vanjskih izvora, prvenstveno iz europskih fondova.

Od strateških projekata važno je izdvojiti izgradnju I. gimnazije u Osijeku, dovršetak izgradnje Gospodarskog centra te izgradnju Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske. Nastavljamo s ulaganjima u sustave navodnjavanja, stipendije za učenike i studente, a zbog velikog interesa povećat ćemo i kreditni potencijal za sufinanciranje kamata na stambene kredite. Osječko-baranjska županija proglašena je Europskom regijom sporta za 2024. godinu pa ćemo od iduće godine povećati i ulaganja u sport.

Komentirajte prvi

New Report

Close