‘Rekao sam da počaste goste na račun kuće i da zatvore. Jedan konobar se rasplakao…’

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2020. u 12:17
Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Ilustracija

Iz Ceha ugostitelja kažu kako će bez ponovne pomoći države doći do velikog broja gašenja kafića i restorana.

Prošlo je tjedan dana od uvođenja novih epidemioloških mjera. Pad prometa u kafićima i restoranima sve je veći, a posjećenost ponegdje i do 80 posto manja, piše RTL.

Ceh ugositelja je svjestan – mjere se moraju poštivati zbog zdravlja svih, ali poručuju: ako se ovako nastavi mi nećemo preživjeti. Kako gledaju na mogući lockdown?

Nakon uvođenja novih epidemiološkim mjera u kafićima, vlasnik i korona redar u svom lokalu – jedno jutro je umalo stavio ključ u bravu nakon 30 godina.

“Konkretno sam im rekao da posluže sve goste i da ih počaste na račun kuće i da zatvore. Jedan konobar se rasplakao i zamolio, evo knedla mi je u grlu dok pričam i zamolio me da ostanemo 30 dana i da se prilagodimo svim mjerama”, rekao je Franz Letica, ugostitelj iz Zagreba.

Čaša mu ovih dana nije do pola puna. Među onima je kojima je promet drastično pao.

“Nema posla, nema prometa, lokal je prazan, otpustio sam dvoje ljudi u međuvremenu”, izjavio je Letica.

No, uz ugostitelje je stao prije dva dana gradonačelnik Bandić. Grad nastavlja s potporama – smanjenjem plaćanja zakupnina, režija te ukidanjem plaćanja naknade za terase.

“To će biti najmanje do kraja godine, ako ne daj Bog bude potrebno i dalje, čuvat ćemo naše ugostitelje i poduzetnike”, rekao je Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

Nešto optimističnija slika na terasi i unutar splitskog restorana, ali na mjesečnoj razini daleko je to od lanjskih brojki.

“Za 9. mjesec je negdje oko 80 posto pad bio, za 10. će biti sigurno više od 60 posto, a 11. ne znam što bi vam rekao, sve ovisi kakvo će biti vrijeme, sve ovisi o tome”, kazao je Domagoj Ćurković, voditelj restorana u Splitu.

Iz Ceha ugostitelja kažu kako će bez ponovne pomoći države doći do velikog broja gašenja kafića i restorana.

“Vrlo teško se može izdržati na ovaj način. Ako bude rastao broj pozitivnih, možemo očekivati zatvaranje, a bez pomoći države onda nisu dovoljne porezne mjere nego i besprovatna sredstva”, rekao je Joso Smojić iz ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Novi lockdown u ovim trenucima nije opcija.

“Mi smo svjesni što zatvaranje gospodarstva znači. Za sada nemamo planove za bilo kakav novi lockdown to nije na dnevnom redu”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Ugostitelji bi u utorak trebali imati sastanak s gradonačelnikom Bandićem o Adventu i epidemiološkim mjerama u kafićima u Zagrebu. Prema neslužbenim informacijama, do kraja tjedna bi moglo doći i do dogovora s ministarstvima gospodarstva i rada o traženom smanjenju PDV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close