Registar branitelja: Objava neće nanijeti štetu hrvatskim braniteljima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2012. u 19:40
Danijel Rehak; Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Objava registra hrvatskih branitelja, koji je od danas dostupan javnosti na posebnoj mrežnoj stranici Ministarstva branitelja, neće nanijeti štetu hrvatskim braniteljima, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak.

Objava registra hrvatskih branitelja, koji je od danas dostupan javnosti na posebnoj mrežnoj stranici Ministarstva branitelja, neće nanijeti štetu hrvatskim braniteljima, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak, čije je ime također u registru, ali bi branitelji voljeli da se objavi i registar aboliranih osoba u Hrvatskoj.

"Nemamo ništa protiv objave registra, a kad je riječ o strahovima kako će sada Srbija doći u priliku da nas sve tuži na osnovi objavljenih podataka, ne bojimo se jer Srbija, siguran sam, o nama raspolaže s daleko više podataka nego što ih je objavljeno u registru", istaknuo je Rehak i dodao kako bi branitelji voljeli da se objavi i registar aboliranih osoba u Hrvatskoj.

Predsjedniku Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 91" Ivanu Kovačiću također ne smeta što je njegovo ime javno objavljeno u registru branitelja, ali ne vidi što se time dobiva.

"O meni se sve zna", rekao je Kovačić i dodao kako, budući da je bio logoru, i u Srbiji znaju da je bio branitelj te da je ponosan na svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu. No, dodao je kako ima osjećaj da objava registra služi za skretanje pozornosti s mnogih ozbiljnih problema u hrvatskom društvu.

Ako se objavom registra željelo 'obračunati' s tzv. lažnim braniteljima, to se moglo drukčije učiniti, rekao je Kovačić i dodao kako je 204. vukovarska brigada od 1993. do 2005. godine provela četiri revizije pripadnosti toj postrojbi te vjerojatnost da se u njezine redove provukao onaj koji nije trebao gotovo ne postoji.

Komentirajte prvi

New Report

Close