Regionalna plinovodna tvrtka IAP potvrđena i u BiH

Autor: Darko Bičak , 30. lipanj 2019. u 22:00
Kapacitet plinovoda je 5 mlrd. kubika godišnje/Ivica Galović/PIXSELL

Jonsko-jadranski plinovod IAP će plinom opskrbljivati Albaniju, Crnu Goru, BiH te Hrvatsku.

Projekt Jonsko-jadranski plinovod – IAP je korak bliže realizaciji nakon što je proteklog tjedna Skupština bosanskohercegovačkog energetskog operatera BH-Gasa usvojila sve osnivačke akte za formiranje IAP kompanije.

Naime, radi se o projektu koji podrazumijeva plinovod kojim bi se plinovodni sustav Hrvatske (Lika i Dalmacija), nastavkom izgradnje od Splita prema Pločama te dalje južno preko Crne Gore, u Albaniji spojio na projekt Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Riječ je o strateški izuzetno važnom projektu čija će realizacija omogućiti otvaranje novog energetskog koridora za regiju jugoistočne Europe u okviru četvrtoga transportnog koridora EU, a s ciljem uspostave novoga dobavnog pravca prirodnog plina iz novog izvora – Kaspijske i Bliskoistočne regije.

Na taj bi se način plinoficirala područja svih država na koje plinovod IAP ima utjecaja: Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Ukupna duljina plinovoda od Splita do albanskog Fierija iznosi 516 km, a svojim kapacitetom od 5 mlrd. m3 na godinu omogućio bi opskrbu prirodnim plinom tržišta zemalja regije, dok bi se druga polovica mogla koristiti u Hrvatskoj te za tranzit.

Jonsko-jadranski plinovod imat će mogućnost dvosmjernog protoka plina, odnosno omogućit će opskrbu jugoistočne Europe prirodnim plinom iz drugih izvora od kojih posebice valja istaknuti buduće LNG rješenje na otoku Krku.

Sjedište zajedničke IAP kompanije, u kojoj će participirati sve zemlje kroz koje plinovod prolazi, trebalo bi biti u Splitu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close