Novi način prezentacije hrvatskog turizma: Strancima za oko zapne ‘Take it slow’ način života

Autor: Marija Brnić , 16. travanj 2023. u 17:03
Bit će to novi način prezentacije Stona i Pelješca, ističe dugogodišnji načelnik Stona Vedran Antunica/G. Jelavić/PIXSELL

Nositelj projekta Dubrovačko-neretvanska županija kreće s realizacijom izgradnje modernog multimedijalnog centra jadranske baštine u Kneževom dvoru u Stonu koji daje novu sliku cijelom kraju.

Strancima koji posjete Hrvatsku za oko u pravilu zapne način života i takozvana svakodnevna polagana “kava”, potpuno drugačiji stil od stresa iz kojeg dolaze. Na obali taj je način života još i izraženiji, i to s obje strane Jadrana, gdje već neko vrijeme rade na projektu promocije te kulture života pod imenom “Take it slow”.

Uz financijsku potporu iz Europskog fonda za regionalni razvoj povezale su se regije zainteresirane za očuvanje i promoviranje autentičnog stila života, hrane, zdravog prirodnog okruženja i bogate kulturne baštine.

Raspolagali sa 3,7 mil. eura
Nositelj je projekta Dubrovačko-neretvanska županija, koja upravo kreće s realizacijom izgradnje modernog multimedijalnog centra jadranske baštine u Kneževom dvoru u Stonu. To je i vrhunac projekta u kojem su Dubrovačko-neretvanskoj županiji partneri Razvojna agencija Šibensko-kninske županije su i Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, Autonomna regija Friuli Venezia Giulia, Regije Veneto, Emilia-Romagna, Marche, Abruzzo i Molise, Konzorcij javnog teatra Puglia i pridruženi partner Regija Puglia.

Ukupno je na raspolaganju kroz ovaj četverogodišnji plan koji sa Stonom upravo završava, raspolagao s 3,7 milijuna eura sredstava. Do sada je polagano i bez velike pompe, kako i priliči projektu, održan čitav niz aktivnosti, radionica i skupova, studijskih putovanja, prezentacija i gastronomskih događanja, kojima se promovira mediteranski jadranski stil života. Jedan od simbola projekta ostat će stonski multimedijalni centar jadranske baštine.

U Kneževom dvoru upravo će krenuti radovi za koje je prije nekoliko dana zaključen ugovor s mljetskom tvrtkom Posta, koja je na provedenom javnom natječaju odabrana za izvođenje građevinskih poslova na izgradnji interpretacijskog centra.

U zgradi koja se nalazi unutar stonskih zidina i zaštićeno je kulturno dobro, smještena nadomak utvrde Kašio i crkve sv. Vlaha, uredit će se dvorana za društvena događanja, izložbe i prezentacije bogatstva kulture i gastronomije.

Radovi gotovi u 70 dana
”Bit će to novi način prezentacije Stona i Pelješca”, ističe dugogodišnji načelnik Stona Vedran Antunica, koji smatra da je ideja pogođena i da taj kraj, kao uostalom i ostali dijelovi obuhvaćeni ovim projektom, ima potencijala za promoviranje ovog zdravog načina života.

Događanja će, kaže Antunica, održavati u organizaciji Turističke zajednice. A premda se promovira filozofiju “pomalo”, kada je u pitanju dovršetak zamišljenog projekta u Stonu, toga nema. Naprotiv, građevinski zahvati u Kneževom dvoru moraju biti završeni u 70-ak dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close