Regija lovi priključak za zapadom u području e-mobilnosti

Autor: Darko Bičak , 20. travanj 2021. u 22:00
Foto: DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Na razvoj električnog prometa uvelike utječe i EU regulativa i infrastruktura.

Iako je u Hrvatskoj registrirano tek oko 1500 električnih automobila, činjenica je da je e-mobilnost budućnost prometa. Na tom tragu je bila i jučerašnja virtualna regionalna konferencija “Adriatic e-mobility tour“ koju su zajedno organizirale Američke gospodarske komore (AmCham) u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

Zajednički nazivnik svih sudionika konferencije je da e-mobilnost u čitavoj Adriatic regiji kasni za stanjem u zapadnoj Europi, no sve zemlje ovog područja pokušavaju uloviti priključak.

Dino Novosel, Global Executive E-Mobility Leader u Hrvatskom telekomu, je istaknuo da je teško uspoređivati sve zemlje i jedne regije jer svaka zemlja, ponegdje i svaka regija, ima svoje strategije razvoja, ali i komparativne prednosti zbog koje je e-mobilnost razvijenija ili se tek razvija.

Matej Čer, osnivač i vlasnik slovenskog AvantCara, upozorava da EU regulativa uvelike utječe na razvoj i smjer razvoja e-mobilnosti, a posebno se to odnosi na razvoj infrastrukture za električna vozila.

Ahmet Avci, direktor i vlasnik, crnogorske taksi tvrtke Venn Tour, a koja u svojoj floti ima električna vozila Tesla, kazao je da je bio prilično izazovno pokrenuti ovakav poslovni model u zemlji u kojoj zapravo nitko ne vozi električna vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close