Refinancirat će roll up nakon pravomoćnosti nagodbe

Autor: Jadranka Dozan , 24. listopad 2018. u 22:01
Peruško odbio komentirati nove mailove/ Igor Kralj/PIXSELL

Odluka VTS-a do kraja godine kako bi u ožujku mogla krenuti implementacija, kaže Horvat.

U sagi o Agrokoru ovih se dana ponovno isprepliće nekoliko njezinih tračnica.

Dok Visoki trgovački sud proučava žalbe na rješenje o nagodbi, kao i protuargumente izvanredne uprave, Vladi je jučer podastrt novi raport o tijeku restrukturiranja, a nakon što je u javnost izašao novi kup mailova datiranih dan prije Vladina usvajanja lexa opet su se kao tema nametnuli i repovi kontroverzi iz faze pripreme zakonskog okvira za taj insolvencijski postupak. U najnovijem izvješću izvanredne uprave glavna je poruka da Agrokor posluje bolje nego prošle godine i u skladu s planovima.

Povjerenik Fabris Peruško naglašava kako su u smislu poslovanja trenutno najviše fokusirani na dvije teme – povećanje profitabilnosti i refinanciranje tzv. najstarijeg kredita (roll up) koje se mora dogoditi nakon pravomoćnosti implementacije nagodbe.  Resorni ministar Darko Horvat rekao je kako se odluka VTS-a o pravomoćnosti nagodbenog rješenja očekuje do kraja godine "kako bi se u drugom ili trećem mjesecu iduće godine moglo započeti s implementacijom nagodbe".

Istaknuo je već poznate podatke o tome da je kompanija u prvih osam mjeseci ove godine uz sedam posto niži prihod povećala operativnu dobit (EBITDA) za 12 posto, na 1,46 milijardi kuna. Peruško je i jučer morao ponoviti do kada misli da će biti na dužnosti. Bude li rješenje VTS-a u idućih mjesec ili mjesec i pol dana, izvanredna uprava završiti s radom krajem prvog ili početkom drugog kvartala 2019., rekao je.

O ambicijama nakon toga, ponovio je da IU ima viziju razvoja Agrokor, a poklapa li se to s planovima budućih vlasnika, otvoreni su za razgovore.  Odbio je komentirati novu epizodu s e-mailovima vezanim uz završne preinake prijedloga Zakona o izvanrednoj upravi dan prije njegova usvajanja na Vladi, koje su izazvale dodatne sumnje o dosluhu s Knightheadom. 

Odredbi da u tražbine iz operativnog poslovanja ne ulaze tražbine kreditnih institucija i imatelja vrijednosnih papira tada je dodano "osim vezano uz zaduženja s prednosti namirenja". 

Komentirajte prvi

New Report

Close