Reakcija Vlade na poništavanje arbitraže protiv MOL-a

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2017. u 13:36
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Republika Hrvatska je arbitražni postupak protiv MOL-a pokrenula u siječnju 2014. sa zahtjevom da se ponište ugovori o upravljanju INA-om.

Švicarski Savezni sud odbio je zahtjev za poništaj arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Reagirala je Vlada RH.

'Vlada Republike Hrvatske je 26. listopada 2017. od svojih pravnih zastupnika obaviještena o odluci švicarskog Saveznog vrhovnog suda od 17. listopada 2017. da se odbija zahtjev Republike Hrvatske za poništajem arbitražne odluke koju je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud utemeljen prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).

S obzirom da je kao mjesto arbitraže bila određena Ženeva, Republika Hrvatska je 1. veljače 2017. zatražila švicarski Savezni vrhovni sud da poništi arbitražnu odluku, što je u skladu s pravilima i mogućnostima propisanima švicarskim međunarodnim privatnim pravom.

U svojem obrazloženju odluke, švicarski Savezni vrhovni sud nije se upuštao u ocjenu biti zahtjeva Republike Hrvatske.

Sud se, umjesto toga, pozvao na dijelove ugovora između Republike Hrvatske i MOL-a o upravljanju INA-om – za koje je Republika Hrvatska zahtijevala poništaj smatrajući da su rezultat koruptivnih aktivnosti – kojima je mogućnost naknadnog pobijanja eventualnih arbitražnih odluka bila isključena.

Republika Hrvatska je arbitražni postupak protiv MOL-a pokrenula u siječnju 2014. sa zahtjevom da se ponište ugovori o upravljanju INA-om. Arbitražni sud nije udovoljio hrvatskom zahtjevu, a sada kada je švicarski Savezni vrhovni sud odbio poništiti tu odluku Arbitražnog suda, ona se provodi kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju najvećom hrvatskom naftnom kompanijom INA-om', navodi se u Vladinu priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close