RE-Source Croatia konferencija donijela vrlo vrijedne informacije o PPA ugovorima

Autor: Majda Mikulandra , 21. ožujak 2023. u 10:40
FOTO: Press

RE-Source Croatia, prva regionalna konferencija o razvoju PPA ugovora za kupnju zelene energije izravno od proizvođača, u organizaciji udruženja OIEH okupila je prošli petak u zagrebačkom hotelu Sheraton 350 sudionika iz Hrvatske, regije i zemalja EU.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultanti, odvjetnici, kupci i proizvođači obnovljive energije, predstavnici financijskog sektora te predstavnici građanskih i europskih inicijativa.

Samo par dana nakon što je EK predstavila reformu modela tržišta električne energije kojom je poslala jasnu poruku da PPA ugovori trebaju imati državne potpore zemalja članica jer je obnovljiva domaća energija važna za energetsku sigurnost njihovih građana i industrije, OIEH jena prvoj regionalnoj RE-Source Croatia konferenciji okupio predstavnike nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultante, odvjetnike, kupce i proizvođače zelene energije, predstavnike financijskog sektora te predstavnike građanskih i europskih inicijativa.

Maja Pokrovac, direktorica OIEH, otvarajući konferenciju naglasila je da tako veliki broj sudionika potvrđuje aktualnost i važnost ove teme za energetsku tranziciju i suvremeno tržište energije. „Hrvatska je prošle godine prvi puta ušla u statistiku PPA ugovora kao jedan od ključnih mehanizama koje Europska komisija želi proširiti ne samo na korporacije i industriju, nego i na građane. Kako je to jedan od najboljih načina da se ubrza energetska tranzicija u procesu ugovaranja bit će osigurana i državna jamstva. Hrvatska kasni u razvoju obnovljivih izvora energije te je na samom dnu kada je riječ o instaliranom kapacitetu solarnih elektrana. Moramo biti uspješniji u ovoj energetskoj krizi, a osiguravanje dugoročne i predvidljive cijene električne energije jedan je od ključnih alata da hrvatska industrija ostvari veću konkurentnost”, istaknula je.

OIEH je nositelj RE-Source Croatia HUB za PPA ugovore

Konferencija je organizirana u suradnji s europskom RE-Source Platformom čije je sjedište u Bruxellesu, s kojom je OIEH potpisivanjem suradnje postao nositelj RE-Source imena i nacionalni HUB – mjesto znanja, širenja informacija i edukacije te razmjene iskustava o PPA ugovorima. No već je sad jasno da će uz Hrvatsku, zbog ogromnog interesa sudionika iz drugih zemalja, RE-Source Croatia HUB pokrivati i regiju.

Stefano Miriello, savjetnik za javne politike u europskoj RE-Source platformi, u svom je uvodnom govoru istaknuo važnost ovog koraka za razvoj PPA u Hrvatskoj i regiji. Naglasio je kako će PPA i cPPA ugovori imati ključnu ulogu u tranziciji Europe prema klimatskoj neutralnosti i istaknuo kako je sve više kupaca iz industrije zainteresirano za dugoročnu kupnju zelene energije putem ovih ugovora. To je, naglašava, signal da prelazimo iz prodajnog u kupovno tržište, što još jednom potvrđuje važnost nabave zelene energije za koju kupci, tvrtke pa i građani pokazuju sve više ineteresa.

S obzirom na to da je Hrvatska prošle godine prvi put uvrštena u europsku PPA statistiku, o prvim potpisanim PPA ugovorima govorilo se na prvom panelu naziva Kupnja zelene energije izravno od proizvođača u Hrvatskoj, kojeg je odlično moderirao Mateo Žokalj iz InterCapitala.

Igor Radojković iz Hrvatskog Telekoma na tom je panelu pojasnio virtualni model PPA ugovora na čijem sklapanju rade i naglasio da im je to dio strategije dostizanja klimatske neutralnosti do 2040. te prije toga i cilja da do 2025. zadovolje 50% potrošnje iz obnovljivih izvora energije.

Ivona Zagajski iz Odvjetničkog društva Marohnić, Tomek i Gjojić istaknula je razlike između fizičkog i virtualnog PPA ugovora te rizike o kojima treba voditi računa, ali i rekla da treba imati na umu da se svaki pojedinačni ugovor radi po mjeri kupca i prodavača energije. Važno je odvagnuti rizike i prednosti, ali dugoročno koristi ovakve kupnje mnogo znače za tržište.

Željka Blatančić iz Zagrebačke banke rekla je da svjedoče sve većem broju zahtjeva za financiranje OIE projekata putem PPA ugovora, naročito u proteklih godinu dana, te da banke ubrzano rade kako bi se prilagodile toj promjeni na tržištu. Istaknula ja da je svakoj banci puno draži dugoročni ugovor i da uz dobar kreditni rejting kupca i solidan ugovor financiranje projekata OIE nije upitno.

Mislav Slade Šilović iz PwC Hrvatska komentirao je kako je prije nekoliko godina bilo iznimno teško govoriti o PPA ugovorima i objašnjavati njihove dobrobiti, ali da je prema vrlo velikom broju zainteresiranih sudionika ove konferencije jasno da je i kod nas došlo vrijeme za brži i bolji razvoj PPA ugovora. Zainteresiranost svih za sigurnu opskrbu i dugoročnu kupnju energije po fiksnim cijenama potvrđuje aktualnost ove teme.

Tomislav Ćurković, direktor ENCRO-a, podijelio je svoje iskustvo potpisivanja virtualnog PPA ugovora za vjetroelektranu koja će se uskoro graditi te naglasio da cPPA i PPA trebaju biti, kako i Europska komisija traži, jedan od glavnih poticaja za razvoj OIE. Poručio je kako njegova tvrtka u razvoju ima još 1000 MW, no kako razvoj tih projekata ovisi o donošenju nužnih podzakonskih akata. ENCRO, kao i ostali članovi OIEH, rekao je, ima velik broj projekta koji mogu potaknuti razvoj tržišta kao i ponuditi zelenu energiju. Daljnji razvoj će po njegovom mišljenju ovisiti o poticajima države, a novi model tržišta električne energije zahtijeva baš takav angažman države.

Širenje dostupnosti zelene energije uz PPA ugovore

Vrlo važno pitanje je širenje dostupnosti zelene energije svima i o tome se razgovaralo na drugom panelu RE-Source Croatia konferencije kojeg je moderirao Kamilo Vrana, direktor tvrtke EnergoVizija. Kako omogućiti da obnovljivu energiju, po dugoročno fiksnim cijenama koriste i građani, ali i mala i srednja poduzeća? To je u konačnici i cilj Europske unije koja je zbog energetske krize, uzrokovane ratom u Ukrajini, osmislila plan REPowerEU čijom se provedbom želi odmaknuti od fosilne  i omogućiti veće korištenje obnovljive energije. Korporacije i tvrtke koje su prije te krize potpisale PPA ugovore o kupnji zelene energije izravno od proizvođača po fiksnim cijenama za višegodišnje razdoblje, su sretno i zadovoljno prebrodile najgore dane krize dok su se druge izložene vrlo promjenjivim tržišnim cijenama gasile ili morale smanjivati proizvodnju.

Bila je to tema uvodnog predavanja Naomi Chevillard, Head of Regulatory Affairs u SolarPower Europe, koje je bilo usmjereno na modele ostvarivanja ovog cilja. Naglasila je kako će energetske zajednice imati veliku ulogu u razvoju PPA ugovora te navela primjer sportskog kluba u Portugalu koji uz pomoć krovne solarne elektrane energijom pokriva vlastite potrebe, ali i dijeli struju s obiteljima i tvrtkama u krugu od 4 kilometra. No za te su poslove unajmili treću stranu, tvrtku koja za njih obavlja administrativni, tehnički i organizacijski dio projekta.

Stoga je i nedavno predložena reforma tržišta koje određuje cijene električne energije otišla i korak dalje te omogućila da predloženi model omogući PPA ugovore i malim i srednjim poduzećima, koja su okosnica gospodarstva, a onda naravno i prema građanima.

Osvrnuvši se na ovu prezentaciju, sudionik drugog panela Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge (ZEZ), poručio je kako je zadružni model ZEZ-a jako blizu europskoj viziji provedbe PPA ugovora od strane energetskih zajednica, ali da je potrebno ukloniti brojene administrativne poteškoće s kojima se organizacija entuzijasta i aktivista ne može nositi poput primjerice velike tvrtke koja ima i resurse i vrijeme potrebno za stvaranje PPA ugovora. Uloga države je tu ključna, zaključila je Naomi Chevillard te napomenula kako i Europska komisija predviđa osnivanje posebnih državnih fondova koji bi služili kao garancije za stvaranje ovakvih ugovora. Složila se da je ključno pojednostaviti administrativne procese.

Složio se tim i Marin Bekavac, voditelj za procese i energiju CEMEX Hrvatska, tvrtke koja globalno želi drastično smanjiti svoj ugljični otisak i omogućiti 100% korištenje zelene energije u svojim hrvatskim podružnicama. Do sada u Hrvatskoj nisu bili u mogućnosti potpisati PPA ugovor. Mnogo je razloga zašto, no jedan leži u činjenici da im je potrebna vrlo velika količina energije. Kao primjer dobre prakse naveo je Španjolsku u kojoj državni fond jamči financijsku potporu PPA ugovorima koje potpisuje energetski intenzivna industrija. Upravo iz tog razloga tvrtka Cemex u Španjolskoj ima više desetaka potpisanih PPA. Nema potrebe izmišljati nove modele, zaključio je, treba samo kopirati uspješan tamošnji model te tako i Hrvatska može razviti željene volumene PPA ugovora.

Vladimir Sabo, iz tvrtke E.ON u kojoj je direktor maloprodajnih rješenja za kupce te direktor društava E.ON Energija i E.ON Plin, poručio je kako je E.ON kao opskrbljivač električne energije, spreman svojim korisnicima biti partner u zelenoj tranziciji. To znači da je spreman ponuditi nove modele suradnje za dostupnost energije iz obnovljivih izvora i kroz stvaranje PPA ugovora. Ipak, naglasio je, važan je prihvat tih novih poslovnih modela na distribucijsku i prijenosnu mrežu.

Laurenz W. Vuchetich, partner u Odvjetničkom društvo Batarelo Dvojković Vuchetich, potvrdio je koliko su izazovni PPA ugovori te istaknuo osnovne razlike u odnosu na one koji se potpisuju s HROTE-om, a koji imaju visoku razinu sigurnosti. PPA ugovori, naglasio je, nose više rizika te će pravna zaštita kupaca i opskrbljivača biti nešto na čemu će Europska komisija raditi u narednom razdoblju kako bi i ovi ugovori pružili pravnu i financijsku sigurnost svima.

U dostupnosti zelene energije važnu ulogu ima prva hrvatska virtualna elektrana KOER, istaknuo je njezin direktor Marko Lasić. KOER je ujedno prvi agregator u Hrvatskoj koji nudi dodatne usluge proizvođačima i potrošačima energije u suradnji s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava – i u smjeru smanjivanja i u smjeru povećavanja potrošnje i proizvodnje energije. Tu specifičnu uslugu nudi industrijskim pogonima, a upravo je u fazi širenja modela PPA ugovora koji su dosad bili dostupni korporacijama te ih sada omogućavaju i tvrtkama koje su veliki potrošači električne energije. Svoju ulogu vidi u eliminiranju prepreka prilikom ugovaranja ovih kompleksnih ugovora.

Sklapanje ugovora o kupnji i prodaji zelene energije preko granice

Na trećem panelu, čija je tema bila prekogranična kupnja energije, a moderirao ga je Stefano Miriello iz europske RE-Source platforme, velike su korporacije, poput grčkog Mytilineosa, pojasnile kako su zahvaljujući kupnji zelene energije putem korporativnih PPA ugovora omogućile siguran nastavak poslovanja svoje energetski intenzivne industrije. Tvrtka je krenula i korak dalje te je postala i proizvođač obnovljive energije, a razvija i više od 400 MW projekta u Hrvatskoj, istaknuo je Vincenzo Quinci, Head of Origination Europe for Renewables, MYTILINEOS S.A. Potvrdio je kako zelenu energiju kupuju unutar zemlje te da su mogućnosti virtualnih PPA ugovora izvrsne te češće potpisuju takve ugovore.

Dorota Debinska-Pokorska, partnerica u PwC Poljska u svom je predavanju rekla, aposlije na panelu i ponovila, da ona osobno nije zagovornik kupnje zelene energije putem virtualnih PPA ugovora izvan granica zemlje zbog velike kompleksnosti i rizika koje nose. Stvaranje PPA ugovora unutar zemlje je kompleksno, rekla je, a prekogranični su dodatno zahtjevni upravo zbog različitih pravnih odredbi zemalja iz kojih su kupac i proizvođač zelene energije. Različita zakonodavstva i pripadnosti različitim energetskim tržištima nose dodatni rizik. Njezin je savjet da je uvijek bolje energiju kupovati unutar iste zemlje, ali ako to nije moguće onda je prije kupnje preko granice potrebno sve dobro provjeriti.

Složio se s tim i Branimir Beljan, Regional Relationship Manager u Danske Commodities te dodao da ako nema dovoljno energije za potpisivanje PPA ugovora unutar iste zemlje, onda je preporuka kupnja unutar regije jer zemlje regije obično dijele isto referentno energetsko tržište. To je primjerice za hrvatske tvrtke tržište Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije. Ne preporuča kupnju energije primjerice iz Njemačke upravo zbog volatilnosti tržišta koje se očekuje u narednom razdoblju, a to su rizici koji se trebaju izbjeći budući da se ovakvi ugovori potpisuju na razdoblje od 10 i više godina.

Istog je mišljenja i Aleš Jurak, Head of PV Product tvrtke RESALTA d.o.o. iz Slovenije, koja uglavnom PPA ugovore potpisuje unutar regije, ali najčešće u zemlji u kojoj ima podružnice. Tako je tvrtka potpisala fizički PPA ugovor od 0.5 MW s Ljubljanskom zračnom lukom, a razvoj PPA ugovora smatra bitnim za razvoj regije.

Lejla Mešić Suljić, PPA manager u BayWa r.e. istaknula je niz prednosti koje ovakva kupnja energije omogućava i navela da je kompanija dosad potpisala oko 1.9 GW PPA ugovora te nedavno u Španjolskoj i prvi europski PPA ugovor za energiju proizvedenu iz agrosolara. Riječ je o virtualnom PPA ugovoru koji dokazuje svu učinkovitost ovih vrsta ugovora. Pojasnila je različite modele i rizike i podcrtala kako su ovi ugovori jedan od učinkovitih načina širenja obnovljive energije.

RE-Source Croatia konferencija donijela je mnogo novih informacija koje su važne i za proizvođače i za kupce zelene energije, a zaključak je da su mogućnosti PPA ugovora vrlo velike i da su ključni element u pristupu zelenoj, ali da se u njihov razvoj mehanizmima zaštite mora uključiti i država.

Komentirajte prvi

New Report

Close