RBA: Rast BDP-a u 2022. ipak 4%, stopa inflacije 4,9

Autor: Poslovni dnevnik , 07. ožujak 2022. u 22:00
Jačat će inflatorni pritisci - izravno na cijene hrane, ali i prelijevanjem učinka rasta cijena s proizvođača na potrošače'/I. Kralj/PIXSELL

Iz RBA sada prognoziraju da će ovogodišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznositi 4,9 posto, dok su ranije predviđali njen rast od 3,6 posto.

Rat u Ukrajini i geopolitička neizvjesnost koju je izazvao neizbježno će utjecati na makroekonomska kretanja. S tom je ocjenom kao generalnim zaključkom Raiffeisenbank Austrije izašla u svojim novim analizama korigiravši, među ostalim, i prognoze rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini.

“U scenariju koji isključuje mogućnost širenja rata na druge zemlje EU-a i/ili Zapadnog Balkana te podrazumijeva, barem za sada, očekivanja o uspješnoj turističkoj sezoni, prognozu realne godišnje stope BDP-a za 2022. revidirali smo s 4,4 posto na četiri posto”, pojasnili su analitičari RBA koji su i prijašnju prognozu o rastu BDP-a eurozone snizili za 0,7 postotnih bodova, na 3,3 posto.

Osjetna razlika u njihovim procjenama tiče se, očekivano, inflacije. Iz RBA sada prognoziraju da će ovogodišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznositi 4,9 posto, dok su ranije predviđali njen rast od 3,6 posto.

“Očekujemo kako će ova godina donijeti jače inflatorne pritiske – izravno na cijene hrane, ali i prelijevanjem učinka rasta cijena s proizvođača na potrošače, što će nepovoljno utjecati na raspoloživi dohodak. U takvom okruženju ne isključujemo mogućnost dodatnih fiskalnih potpora”, stoji u analizi.

Komentirajte prvi

New Report

Close