Nesagledive ekonomske posljedice: Vlada predstavlja mjere, ministri i premijer doniraju svoje plaće za ožujak

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2020. u 11:55
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Prva mjera je iz Ministarstva financija, nema poreza na dohodak, dobit i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno. Mjera je kalibrirana na tri mjeseca uz mogućnost produljenja još tri mjeseca”, konkretizirao je premijer.

“Pandemija mijenja svijet. Funckioniranje kakvo poznajemo se mijenja. U samo tri mjeseca pandemija je stigla u 195 država… Broj zaraženih munjevito se ubrzava. Prije 18 dana prešao je 100.000, prije 6 dana 200.000, danas će premašiti 400.000… Stručnjaci predviđaju da će pandemija odnijeti brojne živote”, rekao je na početku obraćanja predstavljajući gospodarske mjere Vlade premijer Andrej Plenković.

“Ono što smo predstavili prošli tjedan je bio prvi krizni plan. Sada je pred nama bitka za održavanje proizvodnje i očuvanja radnih mjesta. Mi smo svjesni situacije u kojoj se nalaze naši gospodarstvenici, svi oni koji se nalaze u kanalima prodaje, svi koji svojim trudom i radom doprinose da naše društvo u sve težim okolnostima funckionira. Izvjesno je da ova kriza potraje i duže od nekoliko mjeseci te će se odraziti na sve. Mi smo svjedoci simetričnog šoka”, poručio je Plenković.

“Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani. Sve ove naše mjere su pripremljene na jedinstven i cjelovit način, osmišljenje su kao koncept pristupa za ovu prvu inicjalnu fazu.

Mi smo dana održali telefonsku sjednicu vlade na kojoj smo otvorili račune: Jedan za Zagreb i drugi za borbu protiv koronavirusa za sve koji žele donirati.  Mi ćemo našu plaću donirati za ožujak donirati na račun za Zagreb”, najavio je Planković

“Moramo se pripremiti za tešku i dugotrajnu bitku za gospodarstvo i radna mjesta. Zato je Vlada izašla s paketom od 63 mjere. To je prva faza”, rekao je Plenković.

Prva mjera je iz Ministarstva financija, nema poreza na dohodak, dobit i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno. Mjera je kalibrirana na tri mjeseca uz mogućnost produljenja još tri mjeseca”, konkretizirao je premijer.

“Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni”, kaže premijer.

Druga mjera je financiranje sto posto troška neto minimalne plaće po svakom stalno zaposlenom.

Treća mjera usmjerena prema mikro, malim i srednjim poduzetnicma i odnosi se na kredite na likvidnost i radni kapital uz poček od 12 mjeseci i nisku kamatnu stopu, do iznosa od 25.000 eura.

Uskoro opširnije….

Komentirajte prvi

New Report

Close