Razmišljate o podizanju kolektivne tužbe zbog poskupljenja cigareta? Neće ići

Autor: Suzana Varošanec , 08. srpanj 2013. u 16:44
Photo: Dusko Marusic/Vecernji list

Potrošači su se, čini se, ‘polakomili’ uspješnom prvostupanjskom presudom u slučaju Franak, pa bi sve rješavali na sudu.

U pomutnji koja je na tržištu nastala zbog poskupljenja pojedinih marki cigareta (za jednu kunu poskupjele su neke marke TDR-a i Philip Morrisa), a s obzirom da se zalihe ne prodaju po otisnutim nižim cijenama na duhanskim markicama, potrošači su izvukli kraći kraj. Tako barem tvrde u potrošačkim udrugama koje su pod opsadnim stanjem usljed lavine pritužbi potrošača koji se žale da su zakinuti i prevareni.

U Centru za edukaciju i informiranje potrošača navode da je došlo do kršenja Zakona o zaštiti potrošača.

"Stoga kupce savjetujemo da ne kupuju pod takvim uvjetima! Nemamo ništa protiv Vladine Uredbe i poskupljenja, ali sve zalihe koje postoje trebalo bi prodati po otisnutim cijenama. Zakon je rekao da mora biti jasno istaknuta maloprojana cijena te da potrošač kupuje po toj cijeni”, navode u Centru.

Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača  potvrđuje da je objavljena cijena jedina koji su kupci dužni platiti, dok je sve ostalo u suprotnosti sa Zakonom o potrošačima.  “U ovom slučaju potrošače možemo uputiti da je nadležan Državni inspektorat koji obavlja nadzor. Čini se da niti za Državni inspektorat neće biti sporno da je to protivno zakonu”, rekao je Kurtović.

U Državnom inspektoratu RH, čini se, ipak ne misle tako. Kao prvo kažu da ne mogu brzo odgovoriti na naš upit u pogledu pritužbi potrošača, i to iz razloga što se “nadzor provodi u mjesno nadležnim područnim jedinicama i ispostavama Državnog inspektorata, pa tako i nadzor po prijavama.” Isto tako skreću pozornost i na svoje današnje priopćenje gdje, pak, stoji da se cigarete mogu prodavati po cijenama višima od onih na markici, ali da trgovci moraju o tome na prikladan i dostupan način obavijestiti potrošače tako da se nova maloprodajna cijena istakne ili na proizvodu ili na prodajnom mjestu. 

Iako bi to značilo da su trgovci mogli cjenovni raskorak riješiti na vrlo jednostavan način – isticanjem upozorenja da se određene cigarete prodaju po višoj cijeni na svojem prodajnom mjestu, potrošačke udruge tvrde da to nije dostatno. Drugim riječima odbijaju mišljenje koje je dao Državni inspektorat. 

"Ta priča ne drži vodu! To se može usporediti s ručkom u restoranu za koji nije jasno oglašeno upozorenje da ne radi POS uređaj. U tom slučaju izostala bi poruka 'nemojte jesti ako nemate gotovinu', no to je vezano uz sam način plaćanja, a ne uz cijenu. Cijene koje su otisnute jedine su mjerodavne, te je jasno da po njima treba plaćati", inzistiraju u Centru  za edukaciju i informiranje potrošača

U ovom slučaju se čini da nisu samo na udaru novog režima potrošači – nego i njihove udruge. Osjećaju se pogođenima jer, kako se jedna sugovornica žali, "godinama promoviraju  princip da cijena ne smije biti drugačija od one na blagajni, a sada se događa da se promoviranjem novih principa važenja novih cijena kod cigareta, krši i Zakon o zaštiti potrošača i sve ono što potrošačke udruge promoviraju".  

Zanimljivo je da su se potrošači, čini se, 'polakomili' uspješnom prvostupanjskom presudom u slučaju Franak, pa bi sve rješavali na sudu. Neki su naime iskazali interes da ih potrošačke udruge na sličan način pravno zaštite i u slučaju poskupljenja cigareta.

Kurtović objašnjava zašto udruge ne mogu potrošačima na isti način pomoći:  "U ovom slučaju potrošačima se ne može pomoći podizanjem kolektivne tužbe kao u slučaju Franak jer se kolektivna tužba može podići u financijskim stvarima, ali ne u području trgovine na malo. Nakon izmjena Zakona o potrošačima u pripremi je podzakonski propis u kojem će se regulirati sva ona područja u kojima će se moći podizati kolektivna tužba za zaštitu potrošača. Voljeli bismo da u taj zakon uđu javne usluge, pa da se tako omogući primjerice potrošačima da se isključe iz sustava toplane ako im je grijanje preskupo (slučaj karlovačke Toplane)", kazao je Kurtović. 

S obzirom da će se trošarine zbog usklađivanja s EU postupno povećavati sve do 2018. godine, pa slijedi niz poskupljenja, Vlada priprema novu izmjenu zakona temeljem koje duhanske markice više neće niti sadržavati cijenu. Cilj je ministra financija Slavka Linića da tako spriječi zaobilaženje poskupljenja cigareta te da se proizvođačima duhana učini neisplativim gomilati zalihe kako bi cigarete i nakon povećanja trošarina, tj. nakon poskupljenja, prodavali po starim cijenama. To bi dovelo do zakidanja proračuna. Komentirajući dizanje cijena trošarina, Linić je danas izjavio: "Vidite da smo imali vrlo niske trošarine u odnosu na EU, cijene cigareta i goriva često će se mijenjati tijekom ove godine".

Kompanije TDR i Philip Morris o poskupljenju cigareta obavijestile su Carinsku upravu RH koja je nove cijene objavila na svojim internetskim stranicama.  

TDR-ove Ronhill cigarete prodavat će se za 23 kune, Walter Wolf i Walter Wolf white za 22 kune, Filter 160 za 21 kunu, Walter Wolf meki za 20 kuna, a Benston i York za 19 kuna. Iz Philip Morrisa su objavili da će Marlboro od danas stajati 25 kuna, a Muratti 22 kune. 

 

Komentari (3)
Pogledajte sve

pušaćima treba dati porezne olakšice jer lifraju proraćun, jer više troše i kraće žive…kada bi pola pušaća prestalo pušiti,proraćun bi bio kraći za najmanje 2 milijarde kn. od trošarina na cigarete, kavu, alkohol i pivo a zdravstveno i mirovinsko još duplo toliko…

btw. u srbiji kutija ronhila košta 11 kn

Pušačima treba.

-smanjiti plaću, jer su manje učinkoviti
-povećati zdravstveno osiguranje, jer pušenje šteti zdravlju
-staviti im naknadu za šume, jer bacaju čikove kroz prozor

http://www.youtube.com/watch?v=wfoOmU7x4Ik&feature=player_detailpage

Svaka ovisnost košta,zato se morate pod hitno ostaviti pušenja.U koliko nastavite,svakako će te popušiti.Ostavio se tog sporta prije 12g.sad sam sretan čovjek.[emo_smijesak]

New Report

Close