Razloge kraha servera FZOEU-a znat će tek za nekoliko dana

Autor: Suzana Varošanec , 14. listopad 2021. u 22:00
Foto: Shutterstcok

U razdoblju pripreme građani su pokazali velik interes za ovaj poziv, zbog čega se očekivalo da će u kratkom roku planuti 300 milijuna kuna potpora.

Debakl – drugo je ime za pad sustava ePrijave i nedostupnost onim građanima koji su svoje projekte za energetsku obnovu obiteljskih kuća na vrijeme pripremili za prijavu, točno u 9 sati 14. listopada.

No, ovo je prilika za one koji kasne jer je zaprimanje prijava zbog pada servera odgođeno, te iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz ispriku, navode da će u najkraćem mogućem roku obavijestiti javnost o novom terminu.

U razdoblju pripreme građani su pokazali velik interes za ovaj poziv, zbog čega se očekivalo da će u kratkom roku planuti 300 milijuna kuna potpora. Naime, prijave se obrađuju po redoslijedu zaprimanja i kad se potroši zadani okvir, više se ne obrađuju.

Zagrebački Fleksbit, tvrtka koja je zadužena za razvoj I održavanja sustava ePrijave, vanjski partner koji je posao dobio na javnom natječaju, prema Fondu, izradio je aplikaciju i zakupio kapacitete servera preko kojeg su trebale ići prijave.

Kako navode da je dan uoči starta sustav funkcionirao na stres-testu provedenom na bazi 15.000 korisnika, čini se da se otvara pitanje je li možda Cloud bio manjih kapaciteta u odnosu na velik pritisak mnogobrojnih prijavitelja.

Suvlasnik Fleksbita i jedan od direktora Tomislav Gligora navodi da detaljno tehnički analiziraju što se dogodilo, kako bi shvatili razloge pada sustava te mogli predložiti tehnička unaprjeđenja.

Kako tvrdi, broj korisnika nije uvijek nužno u korelaciji s tehničkim opterećenjem sustava, već za to postoje različiti tehnički razlozi. Očekuje, kaže, kako bi detaljna analiza ove situacije mogla biti gotova kroz nekoliko dana, nakon čega će se odraditi potrebni zahvati na sustavu.

Tvrtka je i na lanjskom pozivu pružala istu uslugu, no u međuvremenu je pristup podnošenju prijave promijenjen, tako da za razliku od vremenskog razmaka između učitanja dokumentacije i prijave, kad su samo nju svi klikali u istom trenutku, kod ovog poziva nije bilo moguće prethodno učitati dokumentaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close