‘Razina vojne spremnosti koja jamči sigurnost nije jeftina, traži stalna ulaganja’

Autor: Darko Bičak , 09. ožujak 2021. u 22:00
Philip Breedlove/Wikimedia Commons; LOCKHEED MARTIN

General Breedlove ne vidi opasnost kolizije između obrambenih modela NATO-a i EU-a.

Iako mnoge zapadne vlade smanjuju obrambene proračune, a time i svoje vojne i sigurnosne sposobnosti, činjenica je da tenzije između Zapada i Rusije sve više jačaju, a one su posebno, ili će tek biti, snažno vidljive na Balkanu gdje je Rusija duboko infiltrirana, rečeno je na okruglom stolu “Obrana i sigurnost Balkana i centralne te istočne Europe u post-Covid svijetu”, a koji se jučer održao online u organizaciji američke korporacije Lockheed Martin.

Glavni govornik na događanju je bio umirovljeni američki general Philip Breedlove koji je bio pilot lovca F-16, a u karijeri je obavljao niz zapovjednih funkcija u američkim oružanim snagama te NATO-u te je bio i Vrhovni vojni zapovjednik NATO-a (SACEUR) od 2013. do 2016.

Nakon vojne karijere ostao je aktivan u sigurnosti i geopolitici te je član Upravnog odbora Atlantskog vijeća i član Savjetodavnog odbora organizacije Spirit of America koja podržava američke investicije i prisutnost u inozemstvu. General Breedlove također je jedan od vanjskih savjetnika Lockheeda Martina.

Godina izazova

“Ova godina će sigurno biti ona u kojoj će doći do jačanja tenzija s Rusijom te će to imati svoje izravne posljedice i na zemlje Balkana. Utjecaj Rusije se posebno vidi u Srbiji i dijelovima Bosne i Hercegovine, zemljama koje graniče s Hrvatskom.

Postojećoj administraciji Joe Bidena je savršeno jasno sigurnosno stanje u ovom dijelu svijeta te će sigurno koristiti NATO kao snažnu polugu stabilizacije jugoistočne Europe”, kazao je general Breedlove.

Dodao je da su izazovi NATO saveznica u ovom dijelu Europe gdje je i Hrvatska veliki te zemlje moraju razmišljati o svojoj vojnoj sposobnosti, posebice po pitanju zrakoplovstva.

“Tu mislim da svi moraju računati na svoje sposobnosti zračne obrane, a ne samo “air policinga”. Zbog toga sam siguran, i iz vlastitog iskustva, da zrakoplovi poput F-16 mogu odgovoriti takvim zahtjevima obrane od zajedničke prijetnje, bilo da su stacionirani u Belgiji, Nizozemskoj ili Hrvatskoj.

Svima mora biti jasno da razina vojne spremnosti koja će garantirati sigurnost nije jednostavna, brza ni jeftina nego traži stalne investicije i trening. To vlada svake NATO članice mora znati i vrednovati”, istaknuo je Breedlove.

Bivši vrhovni zapovjednik NATO-a smatra da ova organizacija mora puno aktivnije biti uključena u događanja u regiji jugoistočne Europe te imati scenarije za različite mogućnosti.

Situacija u Crnoj Gori od lani kad je strana sila, Srbija, de facto izvršila državni udar u jednoj članici NATO-a te postavila svoju političku opciju, pokazuje, smatra i Breedlove, da smo svjedoci sve većih sigurnosnih izazova za Zapad te nije siguran da trenutno postoje optimalni modeli NATO-a da se takve prijetnje otklone.

Zbog toga poziva na jače i glasnije korištenje politike i diplomacije koje moraju biti glavni alati NATO prisutnosti. General Breedlove ne vidi opasnost kolizije između obrambenih modela NATO-a i EU jer smatra da su ove dvije organizacije povezane na mnogo načina – velika većina EU članica su ujedno i NATO saveznice te kada te zemlje ulažu u svoju tehniku i generalno obrambene sposobnosti, bilo samostalno, kroz EU inicijative ili kroz NATO sustav, u konačnici se radi o jačanju sposobnosti čitavog NATO saveza.

Finale natječaja

Hrvatska je u finalu natječaja za nabavku novih borbenih lovaca, a u obziru su bili švedski Gripen, francuski Rafale te novi i rabljeni američki F-16.

Prema savjetodavnom mišljenju međuresornog povjerenstva Vladi je predloženo da se odluči između rabljenog francuskog Rafalea i novog američkog F-16 Block 70/72.

Iako detalji financijske i opće ponude nisu još poznati, nagađa se da je ona francuska teška oko 900 milijuna eura, a američka oko 1,6 milijardi. Spekulira se i da su svi ponuđači spremni na fleksibilne modele otplate na rate i uz poček.

Komentirajte prvi

New Report

Close