Ravnatelj Porezne uprave: PDV bi mogao pasti, ali uz jedan uvjet

Autor: Poslovni.hr/H , 21. ožujak 2018. u 16:05
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bez poreznih izuzetaka, međustopa i sniženih stopa PDV bi mogao pasti na 20 posto, ali uz usporedne reforme, prvenstveno mirovinskog i zdravstvenog sustava, kazao je u srijedu ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić na radnom ručku Hrvatske udruge poslodavaca.

"Potrebna nam je prije svega reforma mirovinskog i zdravstvenog sustava, jer sustavi koji svake godine generiraju silne gubitke nemaju smisla", naglasio je Zrinušić, dodavši kako će vlasti morati zagrebati puno dublje od promjene poreza, ako žele da se stanje u državi popravi.

Nada se da će dogodine stopa PDV-a biti snižena na 24 posto istaknuvši da svaki postotni bod PDV-a državnu blagajnu "olakšava" za dvije milijarde kuna. Napomenuo je da je Hrvatska po stopi PDV-a od 25 posto pri vrhu u EU-a, a ispred nje je samo Mađarska.

Govoreći o nedavnim poreznim promjenama, istaknuo je novi prijenos vlasništva rabljenih vozila što je po njemu potpuno pogođena mjera.

Podsjetimo, porez na stjecanje rabljenih vozila zamijenjen je plaćanjem upravne pristojbe.

Jedan od najvećih izazova hrvatskog gospodarstva vidi u iskorjenjivanju sive ekonomije.

Prema iznesenim podacima, u veljači je obavljeno je 1.039 poreznih nadzora pri čemu je doneseno 149 rješenja upravnih mjera i podneseno 165 prijava za prekršajne postupke. Zaprimljeno je 398 predstavki od kojih se 181 odnosi na neizdavanje računa.

Vezano uz novi slučaj utaje poreza (USKOK je objavio da je 37 osoba i 25 tvrtki pod istragom), a na pitanje hoće li se nešto mijenjati u zakonu, rekao je da ne može govoriti o detaljima. Dodao je da su se takvi slučajevi pojavili pristupanjem Hrvatske u EU, kada se tržište otvorilo. To je problem cijele EU, kazao je.

Poduzetnici traže povećanje praga

Predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić iznio je nekoliko zahtjeva koje poduzetnici očekuju od Porezne uprave.

Traže povećanje praga s 3 na 15 milijuna kuna za plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi. Ističu da je to u skladu sa EU-ovom definicijom mikropoduzetništva. Povećanje s 3 na 15 milijuna kuna traže i za plaćanje poreza na dobit po stopi od 12 posto.

Očekuju i vraćanje oslobađanja poreza na reinvestiranu dobit, kao i podizanje neoporezivog dijela plaća s 3.800 na 4.800 kuna. Žele i proširenje opsega porezno priznatih troškova koji služe u poslovanju, a očekuju i smanjenje poreza i raznih nameta, stabilnost propisa te jednostavnije administrativne procedure.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja nada se da poduzetnike zbog krivo napisanog slova ili desetak kuna viška u blagajni više neće kažnjavati visokim svotama te očekuje da Porezna uprava ne bude represivni aparat koji kaznama guši poduzetnike.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Trenutna stopa od 25% na sve je brutalna. To što je ulje i šećer po nekoj manjoj stopi je potpuno nebitno za većinu građana. Ova država će se ili uozbiljiti ili će ostati bez građana i poduzetnika, ostati će samo birokracija i to samo dok budu mogli dizati kredite.

Nevjeruj narkomanu ni kada ti istinu govori! Smanji rashode-potrebe i odmah će se pojavit višak u blagajni! Netko je rekao da cca 20 milijardi “bacamo iz helikoptera” svake godine dakle PDV može ići dolje za cca 10%

Ako se smanji porez i poslusa HUP mozda i ima nade za ovo beznađe.
Ali trebala bi se i rasteretiti davanja drzavi kod isplate place, tocnije povecati pragove za minimalno duplo. Drzava previse uzima i to nije problem radnika i poslodavaca. Sistematizacija uhljebnickog aparata, financiranje povlastenih braniteljskih mirovina jer budemo ozbiljni i recimo da je mali broj od onih pola milijuna branitelja i zasluzio te novce. A tek financiranje BiH branitelja. Isuse Boze taman kada pomislim da bi mozda stvari i mogle ici na bolje sjetim se u kakvom smo stanju.

New Report

Close