Rastu cijene omiljene slavonske delicije: Kilogram bi mogao biti skuplji za 100 kuna

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2021. u 12:05
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

“Ne mogu reći da je pandemija zaustavila prodaju. Potražnja je sve veća i veća pa sam na zalihama ostavio samo određenu količinu kako bih zadovoljio potrebe višegodišnjih kupaca”, rekao je kulenar Slobodan Stanković. 

Cijena kulena mogla bi porasti za 100 kuna, javlja Glas Slavonije.

Slavonsko-baranjski proizvođači suhomesnatih proizvoda, u usporedbi s proizvođačima nekih drugih proizvoda, pandemiju koronavirusa samo su djelomično osjetili.

Prije svega oni veći, koji su još u lipnju prošle godine isticali kako je zbog pandemije došlo do određenih problema s plasmanom, posebice od sredine ožujka do sredine svibnja.

“Nije se izlazilo i kupovalo, a smanjena je bila i kupovna moć. Ipak, pad proljetne prodaje djelomično je kompenziran tijekom ljeta i jeseni prošle godine”, rekao je predsjednik baranjske Udruge proizvođača kulina i direktor Baranjke Miodrag Komlenić.

Manji proizvođači tvrde da su uspjeli prodati zalihe, a proizvodnju, bez obzira na pandemiju, nisu smanjili – neki su je i proširili.

“Ne mogu reći da je pandemija zaustavila prodaju. Potražnja je sve veća i veća pa sam na zalihama ostavio samo određenu količinu kako bih zadovoljio potrebe višegodišnjih kupaca”, rekao je kulenar Slobodan Stanković.

Razmišlja i o prodaji u manjim pakiranjima (100 ili 200 grama), a čvrsto stoji pri tome da kilogram kulena u sljedećoj turi naplaćuje 250 kuna (sadašnja cijena je oko 200 kuna po kilogramu).

“Kilogram mog kulena već je godinama 200 kuna. No držim da bi realna cijena trebala biti između 250 i 300 kuna”, rekao je Milodrag Stojković, vlasnik OPG-a.

Ovu odluku racionalizira poskupljenjem stočne hrane, koja bi uskoro trebala poskupjeti navodno 35 posto.

“Kukuruz je već poskupio, za 100 kilograma moram dati 200 kuna. Ova poskupljenja nekako moram naplatiti jer će poslovanje biti nemoguće i potpuno neisplativo. Poskupljenja raznih artikala su uobičajena pa tako mora biti i sa suhomesnatim proizvodima. To više što kulen pravim od biranog mesa”, rekao je Stojković za Glas Slavonije.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close