‘Raste optimizam, ali voljeli bismo vidjeti neku stranu akviziciju u hrvatskom IT-ju’

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2021. u 22:00
Michał Kędzia, Enterprise Investors/PD

Ujecaj private equityja je značajan, pruža financijsku snagu i pomaže kompanijama strateškim savjetima u osjetljivim fazama razvoja, kaže Doko Jelušić.

Unutar hrvatske poslovne zajednice vidi se porast optimizma, stope rasta BDP-a i više su nego ohrabrujuće, istaknuto je u srijedu na konferenciji “Je li ovo ‘novo normalno’ ili se vraćamo na uobičajeno poslovanje?”, koju su organizirali Američka gospodarske komora u Hrvatskoj (AmCham) i Enterprise Investors.

“Ekonomisti spominju da bi stope rasta u ovoj godini mogle nadomjestiti sav nedostatak i štetu koje je gospodarstvo pretrpjelo tijekom prošle godine”, rekla je izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić.

Izazova još ima

Izazova još uvijek ima, što je potkrijepila rastom cijena hrane i sirovina, željeza, čelika, čipova. Istaknula je da su to nove okolnosti kojima se svi prilagođavamo.

Doko Jelušić je kazala kako je utjecaj private equityja na hrvatsko gospodarstvo značajan, jer ne samo da pruža financijsku snagu i poticaj, već i pomaže kompanijama strateškim savjetima u osjetljivim fazama razvoja. Vezano uz potencijalna nova ulaganja investitora u Hrvatsku, naglasila je kako su, primjerice, Enterprise Investors ovdje već petu godinu, što govori o povjerenju u ovdašnje tržište i gospodarstvo.

“Kroz ovih nekoliko godina vidimo da su ostvarili lijepe investicije i u Studenac i u Intersport, Pan Pek, a budući da su ponovno ovdje govori o njihovoj želji da se ta ulaganja nastave”, kazala je Doko Jelušić, dodavši kako su oni poznati po tome da su mnogo kompanija izveli na svjetske burze.

Doko Jelušić

Stope rasta u ovoj godini mogle bi nadomjestiti sav nedostatak i štetu pretrpljenu lani.

Poljski Enterprise Investors jedan je od vodećih investicijskih fondova rizičnog kapitala s privatnom ponudom (private equity) u središnjoj i istočnoj Europi. U Hrvatskoj je 2018. izvršio akviziciju Pan-Peka i trgovačkog lanca Studenac, a još od ranije u vlasništvu ima i lanac trgovina sportskom opremom Intersport.

Partner za Adria regiju Enterprise Investorsa Michał Kędzia rekao je kako su im dosad iskustva s poslovanjem u Hrvatskoj vrlo pozitivna te da se mnoge stvari u hrvatskom gospodarstvu vraćaju u normalu u odnosu na početak pandemije.

Kędzia

Dosad su nam iskustva s poslovanjem u Hrvatskoj vrlo pozitivna, mnoge se stvari u hrvatskom gospodarstvu vraćaju u normalu u odnosu na početak pandemije.

Doko Jelušić smatra i da je IT došao u fokus tijekom pandemije jer taj sektor ostvaruje iznimno velike stope rasta pa bih voljela vidjeti neku stranu akviziciju u toj sektor u Hrvatskoj.

Upitana kako vidi nastavak gospodarske aktivnosti ako dođe do novog zatvaranja, istaknula je da je pandemija donijela puno neizvjesnosti pa je teško špekulirati. Međutim, značajan dio stanovništva je procijepljen što daje ohrabrenje, dodala je.

Svjetski problemi su i naši

Predsjednik Uprave Končar – Elektroindustrija Gordan Kolak rekao je kako pandemija nije mnogo utjecala na rezultate Končara, iako je na poslovne procese i način poslovanja.

“U prošloj smo poslovnoj godini ostvarili bolje rezultate nego u 2019., a ove godine u prvih šest mjeseci bilježimo značajan rast u odnosu na prošlu godinu, u prvih šest mjeseci veći od 18 posto i očekujemo da ćemo do kraja godine zadržati taj trend”, rekao je Kolak.

Naglasio je da Končar više od 60 posto prihoda ostvaruje u izvozu te da su im primarna tržišta u EU, a prisutni su i na drugim kontinentima, sve više i u SAD-u.

“Nastojimo izvoz držati iznad 60%, u prvih šest mjeseci je na 62% ukupnih prihoda koje Končar ostvaruje”, rekao je. Istaknuo je, međutim, da se i Končar suočava s problemima u dobavnim pravcima, problemima rasta cijena sirovina i transporta.

Komentirajte prvi

New Report

Close