Raste interes za STEM i nastavnička zanimanja

Autor: Poslovni dnevnik , 03. rujan 2023. u 22:00
PMF igra aktivnu ulogu u promicanju znanstvenog interesa i educiranju javnosti/L. Stanzl/PIXSELL

Na PMF-u više upisanih za deficitarna zanimanja.

U proteklom desetljeću, Hrvatska je svjedočila fluktuacijama u broju studenata. Na to su presudno utjecala tri čimbenika – demografski, ekonomski i obrazovni. Nakon pristupanja EU povećao se interes za studijima u inozemstvu, što je dodatno utjecalo na smanjenje broja studenata.

U ovogodišnjem ljetnom roku pravo upisa na fakultete ostvarilo je 184 kandidata manje (ukupno 25.441) nego prošle godine. Ipak, neki fakulteti zabilježiti su porast onih koji su stekli pravo upisa. Jedan od njih je Prirodoslovni-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu (PMF) na kojem se ta brojka s prošlogodišnje 583 popela na 591.

Istraživački smjerovi popunjeni

Za istraživačke smjerove molekularne biologije, biologije, geografije, fizike i matematike, zabilježena je gotovo stopostotna popunjenost.

Odlične rezultate PMF bilježi i u privlačenju maturanata koji su ostvarili najbolje rezultate na državnoj maturi iz matematike na višoj razini, fizike i kemije. Posebno raduje porast interesa za deficitarna nastavnička zanimanja na PMF-u pa je tako za nastavnički smjer matematike ove godine nakon ljetnog upisnog roka pravo upisa ostvarilo 60 brucoša u odnosu na 47 prošle godine te 13 studenata na raznim nastavničkim smjerovima fizike u odnosu na 9 prošle godine.

Deficitarna geofizika također bilježi rast sa 6 na 10 što je još uvijek daleko ispod potreba na tržištu rada. Za neke istraživačke smjerove – molekularne biologije, biologije, geografije, fizike, matematike, nastavničkog smjera biologije i kemije, te znanosti o okolišu, nastavlja se gotovo stopostotna popunjenost.

Dobri rezultati upisa rezultati su kretanja na tržištu rada za struke koje obrazuje PMF, kvalitetne nastave koju potvrđuju poslodavci zapošljavanjem studenata nakon studija, kvalitete znanstvenog rada i istraživanja na Fakultetu i popularizacije znanosti u javnosti.

PMF igra aktivnu ulogu u promicanju znanstvenog interesa i educiranju šire javnosti putem različitih događanja ali i društvenih mreža.

Kako bi približio znanost javnosti PMF je protekle akademske godine organizirano niz događanja poput WiSe (Work in Science), Meet the mathematicians, Dan i Noć na PMF-u, konferencije ‘Women who are changing science’ te brojne posjete školama. Rastući interes za studiranje STEM području u Hrvatskoj predstavlja pozitivan trend koji obećava bogatstvo prilika za buduće generacije.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close