Potrage za radnicima u kontinentalnoj Hrvatskoj najviše su rasle u ovom kraju

Autor: Jadranka Dozan , 08. veljača 2023. u 12:39
Sezonci preokreću trend/Marko Jurinec/PIXSELL

U svim hrvatskim regijama ovog je siječnja bilo više online oglašavanja radnih mjesta nego lani, a čak 44,2% rasta na sjevernom Jadranu upućuje da je potražnja za sezonskim radom započela nešto ranije nego inače

Prodavač, kuhar i knjigovođa bila su najtraženija zanimanja u siječanjskim online oglasima slobodnih radnih mjesta na portalu MojPosao, na temelju kojih zagrebački Ekonomski institut mjesečno izračunava i objavljuje OVI indeks (Online Vacancy Index). Uz objavu mjesečnog rasta vrijednosti tog pokazatelja stanja potražnje za radom u prvom mjesecu 2023. navodi se kako su konobari pali na četvrto mjesto, a skladištar je zauzeo petu poziciju.

U komentaru siječanjskih rezultata ističe se, uz ostalo, da je najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno u zanimanjima programer i građevinski radnik, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, knjigovođa i medicinskih sestara.

Broj oglasa povećan je pak u svim hrvatskim regijama, a najviše, čak 44,2 posto, na sjevernom Jadranu. To najvjerojatnije upućuje na to da je ove godine potražnja za sezonskim radom započela nešto ranije nego inače, ističu na Institutu. Vezano uz kontinentalni dio Hrvatske navode da je pomalo iznenađujuće rastom oglašenih radnih mjesta prednjačila istočna Hrvatska, s godišnjom stopom od 17,4 posto. Najveći pozitivan doprinos rastu broja oglasa u toj regiji dali oni u kojima se traže kuhari, prodavači i konobari.

U međugodišnjim usporedbama značajnije je porastao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema (s 31,4 na 35,2 posto), kao i niskokvalificirani rad čiji je udio porastao sa 6,8 na 9,6 posto. Usto, blago su porasli udjeli oglasa u kojima se nude i ugovori na neodređeno (sa 45,3 na 46 posto), ali i oni na određeno (sa 46,3 na 46,8 posto).

Inače, OVI indeks prošlog je mjeseca (prema desezoniranim podacima) porastao 5,4 posto u odnosu na prosinac u kojemu je na mjesečnoj razini bio u padu (za -2,5 posto). Na godišnjoj razini vrijednost indeksa povećana je za 10 posto, što je znatno veća godišnja stopa od one zabilježene u prosincu (3%). Sve u svemu, signali potražnje za radom na početku 2023. upućuju na još jedan kvartalni rast, ali analitičari EIZ-a ipak naglašavaju da za veću razinu pouzdanosti treba pričekati barem još podatke za veljaču.

Kad je riječ o prijavljenim potrebama za radnicima, Hrvatski zavod za zapošljavanje siječanjsku sliku tek treba objaviti. A prema posljednjim dostupnim podacima, za prosinac, poslodavci su tijekom tog mjeseca HZZ-u prijavili 15.656 slobodnih radnih mjesta, što je bilo 4,2 posto manje nego u istom mjesecu prethodne godine.

Najveći broj slobodnih radnih mjesta pristigao je Zavodu iz djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (16%) i obrazovanja (13,3 %), a slijedila ih je potražnja iz turističko-ugostiteljske djelatnosti, prerađivačke industrije i trgovine na veliko i malo.

Inače, u ovo doba godine uobičajeno počinje rast potražnje za sezoncima, u prvom redu u turizmu i poljoprivredi. Tako je, primjerice, krajem siječnja Podravka raspisala natječaj u kojemu za poslove u poljoprivredi, na puno radno vrijeme, traži 60 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close