Akcija ide u tri smjera: Uvodi se model ‘5 kravata’, povećavaju plaće te jača edukacija

Autor: Marija Crnjak , 02. kolovoz 2019. u 14:00
Marin Medak, Koordinacija ugostitelja Hrvatske/D. Berković/PIXSELL

Gosti će kao kod hotela i njihovih zvjezdica znati što očekuju u restoranima koji će imati istaknutu naljepnicu s brojem kravata na ulazu u objekt.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske udružila je snage za podizanje kvalitete hrvatske gastronomije u tri smjera, uvođenjem modela "5 kravata", povećanjem plaća osoblju kroz kolektivni ugovor te jačom edukacijom poslodavaca i osoblja.

O tome je danas na druženju Koordinacije s medijima govoriti njihov predstavnik Marin Medak koji je i osmislio model "5 kravata". Kako je nedavno Medak pojasnio za Jutarnji list, cilj je uska specijalizacija restorana koji danas imaju pretrpane menije s uvoznim namirnicama. Kriteriji koje će restorani stoga morati ispunjavati da bi dobili svih pet kravata bit će upotreba hrvatskih proizvoda, autohtone obrada hrane i uređenje prostora hrvatskim namještajem i dizajnom.

Gosti će kao kod hotela i njihovih zvjezdica znati što očekuju u restoranima koji će imati istaknutu naljepnicu s brojem kravata na ulazu u objekt. Naljepnice će sugerirati u kojoj mjeri restoran koristi domaće namirnice i tradicionalnu pripremu hrane, ali i kako je uređen. Pet kravata tako će u najvećoj mjeri moći nositi manje konobe, kleti i OPG-i koji koriste namirnice koje sami proizvode i njeguju tradicionalan način pripreme, a prostori su opremljeni hrvatskim namještajem.

Ugostitelji iz Koordinacije i Udruge nezavisnih poslodavaca, koji su devastirani nedostatkom radne snage, ovog tjedna su se našli i sa sindikatima kako bi pronašli model osiguravanja kvalitetnijih uvjeta za rad, prvenstveno rasta plaća. Predlažu rast plaća zaposlenika u ugostiteljstvu za 10 posto od visine plaće propisane kolektivnim ugovorom te uvođenje vaučera za povremeno obavljanje poslova.

"Smanjenjem PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima ukazana nam je velika odgovornost i na nama je da ju opravdamo nakon što stupi na snagu. Stoga smo imali sastanak i u Hrvatskoj obrtničkoj komori, oni su nam predstavili svoje prijedloge daljnjih mjera poreznih rasterećenja, smatramo da je riječ o dobrom smjeru, i u narednom razdoblju ćemo ih razraditi", kaže Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close