Rast ‘minimalca’ poslodavcima podiže i iznos novčane naknade za jedno kvotno nezapošljavanje u 2023.

Autor: Suzana Varošanec , 13. veljača 2023. u 11:16
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Novčana naknada za jedno kvotno nezapošljavanje radnika s invaliditetom u 2023. iznosi 140 eura mjesečno – 20% od 700 eura, a ista se za siječanj 2023. plaća do kraja veljače 2023. Ova novčana naknada za 2022. godinu pod utjecajem tadašnje niže minimalne plaće je iznosila – 937,50 kn.

Poslodavac koji ne ispuni kvotu zapošljavanjem radnika s invaliditetom, ili ne ispuni kvotu na zamjenski način zaključenjem ugovora o poslovnoj suradnji, dužan je mjesečno, prilikom obračuna plaća, obračunati i uplatiti novčanu naknadu u iznosu od 20% minimalne plaće za svaku osobu s invaliditetom koju je bio dužan zaposliti kako bi ispunio propisanu kvotu. Kako je minimalna plaća rasla tako je za ovu godinu  i nešto veći iznos koji je u predviđenom slučaju poslodavac dužan uplatiti na račun Državnog proračuna.

Naime, navedena novčana naknada za jedno kvotno nezapošljavanje u 2023. iznosi 140 eura mjesečno – 20% od 700 eura, a ista se za siječanj 2023. plaća do kraja veljače 2023. Ova novčana naknada za 2022. je iznosila 937,50 kn.

Broj osoba s invaliditetom koje treba zaposliti (kvota) određuje se u visini 3% od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno i određeno vrijeme kod poslodavca. Također svoju kvotnu obvezu poslodavac je dužan pratiti putem aplikacije NERA za praćenje kvote koja je dostupna na mrežnim stranicama Zavoda za vještačenje, profesionalnu i rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Naime, izmjenama i dopunama Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom propisana je obaveza registracije u sustav NERA radi praćenja kvotne obveze te dostave izjava o izuzećima, najave zamjenske kvote, ispunjenja zamjenske kvote, zahtjeva za povrat više uplaćenih sredstava.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close