Rast cijena mijenja cjenike, na Korčuli sladoled s 12 skočio na 15kn, vožnja barkom skuplja 10 kuna nego lani

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2022. u 08:35
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Većina je obrtnika, sukladno porastu troškova, promijenila i svoje cijenovnike

Porast cijena na svim poljima posebno je pogodio otočane, pa su i u Korčuli obrtnici svoje poslovanje morali prilagoditi nedavnim poskupljenjima, piše HRT. Budući da su troškovi sve veći, upitno je kako će se odraziti na predstojeću turističku sezonu.

Nove cijene – nove mjere. Nedavna su poskupljenja uvelike utjecala na sve korčulanske obrtnike pa su svoje poslovanje morali prilagoditi novonastaloj situaciji.

“Neki obrtnici su morali podignut svoje cijene, neki su morali otpustiti radnike, neki razmišljaju o tome. Sve su svemu teško je, poskupio je materijal, poskupilo je gorivo, sada i električna energija, a što je najgore ne znamo dokad će to tako i u kojoj mjeri”, ističe predsjednik Odbora Udruženja obrtnika Korčula-Lastovo Mihovil Depolo.

Većina je obrtnika, sukladno porastu troškova, promijenila i svoje cijenovnike. Pa su cijene, da bi poslovanje opstalo, gotovo svugdje veće.

“Mi smo sladoled bili primorani dignuti- kuglu sladoleda s 12 kuna na 15, Možda je to simbolično te tri kune ali nama puno znači jer eto primjer meni litra mlijeka za sladoled, ja je ne mogu više naći ispod 9 kn”, ističe slastičarka Jagoda Milina.

“Mi smo poskupili isto malo, nismo puno, desetak kuna, toliko da pokrijemo ovo poskupljenje goriva jer je gorivo poskupilo 50% u odnosu na lani”, kaže predsjednik Korčulanskih barkarijola Stipe Šeparović.

No izgleda da su i turisti svjesni situacije pa im korčulanske cijene i nisu previsoke.

“Nije ekstremno skupo. Kao u našoj zemlji otprilike, u velikim središtima je uvijek malo skuplje, no nije preskupo za nas. U redu je”, ističe Marius iz Litve.

“Volim trgovine namirnica ovdje, mislim da su cijene fer, kao i kada jedemo vani”, dodaje Jessica s Floride.

“Slično je kao u nekim većim gradovima, jedino što kao eto po restoranima bi rekao da su možda cijene malo jače, ali recimo u trgovinama je tu negdje slično, manje-više”, kaže Aleksandar iz Srbije.

Pandemija je iza nas, no uz nova poskupljenja, obrtnike čini se, čeka još jedna neizvjesna sezona.

Komentirajte prvi

New Report

Close