Raspodjela trupaca nije sporna

Autor: Marija Brnić , 07. svibanj 2019. u 22:00
Josip Faletar iz Spačve smatra da model nije dobar/Tomislav Miletić/PIXSELL

AZTN ne vidi razlog za utvrđivanje jesu li Hrvatske šume narušile tržišnu utakmicu.

AZTN neće provoditi postupak utvrđivanja narušavanja tržišne utakmice protiv Hrvatskih šuma zbog raspodjele trupaca.

Takvu odluku Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je reagirajući na novinski članak iz 2018. u kojemu vinkovačka Spačva izaziva sumnju u kartel, koji je za svoje članice iz Udruženja drvno prerađivačke industrije HGK osigurao veće količine drvne sirovine.

Model raspodjele uspostavljen je odlukom HŠ po zaključenju Pisma razumijevanja za okvirne i godišnje ugovore za kupoprodaju trupaca, a ta odluka po AZTN-u nema diskriminatorne kriterije. Iz Spačve, iako su najavljivali, nisu dostavili prigovor AZTN-u.

Da jesu, predsjednik Uprave Josip Faletar kaže da predmet ocjenjivanja ne bi bio HŠ, nego članice Udruženja. A potvrdu da model raspodjele trupaca nije dobar on vidi i u zaključku AZTN-a da su potrebne njegove korekcije.

"Uzimajući u obzir činjenicu da je navedenoj Odluci prethodilo pismo namjere čiji su potpisnici ujedno i kupci sirovine, Vijeće smatra da bi s aspekta načela zaštite tržišnog natjecanja bilo uputno postojeću praksu izmijeniti tako da kriterije sadržane u Odluci donosi isključivo HŠ uz suradnju Ministarstva poljoprivrede", stoji u odluci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close