Rapski Imperial Valamaru, a Hoteli Maestral Rusima

Autor: Marija Crnjak , 11. studeni 2015. u 07:15
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Glasine o tome da su među zainteresiranima i Karisma te LRH pokazale su se neutemeljenima.

Za kupnju dionica dviju hotelskih kuća u većinskom vlasništvu države, Imperial Rab i dubrovačke Hotele Maestral, neobvezujuće ponude predalo je ukupno 25 domaćih i stranih investitora, objavio je u utorak Državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Prema običaju, ne navode imena investitora, no sasvim je izvjesno da su među njima ruska Avenue grupa, koja je upravo u postupku ulaska u Kupare, a zanima ih i Maestral, te Valamar Riviera, koja je već ranije iskazala interes za Rab, no na posljednjem je natječaju odustala zbog previsoke cijene.  Investitori s kojima smo razgovarali ne žele komentirati aktualne natječaje i u iščekivanju su natječaja za predaju obvezujućih ponuda, odnosno uvjeta za kupnju zajedno s cijenom.

 

127milijuna

kuna zadnja je tražena cijena za Imperial Rab

Cijena će biti presudna pogotovo u slučaju Raba, kažu naši izvori, koji se ujedno nadaju da ovaj pokušaj privatizacije neće omesti izborne kombinacije koje su u tijeku. Ovo je ujedno treći pokušaj prodaje većinskih udjela u hotelskim tvrtkama koje obje posluju s dobitkom i stoga su primamljive ulagačima, no prodavatelj dosad nije uspio sastaviti uvjete prodaje koji bi ih privukli da predaju obvezujuće ponude. Zadnja cijena koju je Centar za restrukturiranje i prodaju tražio za Imperial bila je 127 milijuna kuna, dok se 68 posto udjela Maestrala prodavalo za 168 milijuna.  

U ovom krugu javnog prikupljanja neobvezujućih ponuda CERP je primio 15 pisama namjere za dubrovačke hotele, dok je za Rab interes pokazalo 10 ulagača. U CERP-u ističu da će svi ponuditelji koji su u roku dostavili pismo interesa biti pisanim putem pozvani na podnošenje obvezujućih ponuda, nakon što se donese Odluka o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda. Valamar se smatra najozbiljnijim kandidatom za ulaganje u Rab, što bi bio logičan nastavak proboja kompanije na Kvarner nakon akvizicije Hotela Baška sredinom godine.

Hoteli Imperial uklapaju se u profil Valamarova portfelja, to je relativno zdrava tvrtka koja godinama posluje s dobiti, no 127 mil. kn ipak nisu spremni platiti. Glasine o tome da su među zainteresiranima i Karisma te LRH pokazale su se neosnovanima, a Karismu ne zanimaju ni Hoteli Maestral jer su sad u projektu ulaganja nedavno kupljenog Plata. Za Maestral su ozbiljno zagrijani Rusi, kako je to nedavno potvrdio i predstavnik investitora Ivan Paladina. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

čuj novinarka…. danas svako ko je pismen misli da može biti novinar.

cak niti nakon sto je kolega telefonski prijavio da su u clanku krivi brojevi, novinarka nije nasla shodnim da to ispravi ili pojasni sto predstavljaju navedeni brojev.
vrlo poslovno od poslovnog-BRAVO!!!

pa dobro članak je ipak malo ležernijeg tipa.ono kao u gloriji. malo frizurice, zdrava hrana, kućni ljubimci i td. od kud autor sad da zna da su njima prihodi na godišnjoj razini jedva toliki. 🙂

Meni se cini da je netko pobrkao brojke. Slucajno ili namjerno je iznos za drzavni dio (koji je nesto iznad 50%) podijeljen sa dva. Kao da je iznos bio za cijeli HIMR.

New Report

Close