Ramljak i Dalić prijavljeni, Todorić sprema obranu

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 26. rujan 2017. u 22:01
Izvanredni povjerenik Ante Ramljak/T. Miletić/PIXSELL

Bivši šef Agrokora proziva izvanrednu upravu da prilagođava računovodstvo, dobavljači tvrde da je stanje u koncernu bilo loše.

S početkom rada izvanredne uprave Agrokora predstavnici DORH-a zauzeli su prostor u sjedištu koncerna s revizorima, koji će u petak obznaniti koliki je ispravak vrijednosti imovine Agrokora u odnosu na ono što je prezentirala bivša uprava.

Najviše vremena oduzima im utvrđivanje točnog stanja tzv. goodwilla, kod kojeg se u vrijednost uračunava reputacija tvrtke, stručnost, ime… Upravo je izgleda tu Todorić napuhao vrijednost kompanija na burzi. To nije dovoljno da ga se jače stegne, ali mogao bi slučaj s financijskim mjenicama, koje navodno nije prikazivao kao dug Agrokora, nego dobavljača. Prema procjenama, vrijednost imovine je veća od 20 milijardi kuna.

Obveze su 40,3 milijardi, ali razlika će biti manja. Prema lani objavljenim podacima, kompanija je imala u 2015. dobit od 1,2 milijarde kuna. Sve upućuje na to da je umjesto dobiti koncern imao gubitak. Sud bi u petak mogao objaviti i prijavljene tražbine. Todorić se opet oglasio na blogu, a s temom 'Kako se rade financijska izvješća? kaže da su njegovi ciljevi bili razvoj i investicije. "Uprava pod vodstvom povjerenika ima druge ciljeve pa se prilagođavaju i računovodstvene metodologije.

Protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka podnesena je anonimna kaznena prijava, iza koje vjerojatno stoji Todorić. "Sumnje ili optužbe koje su utemeljene ne bi imale potrebe kukavički skrivati iza anonimne prijave", kažu u Agrokoru. Todorić priprema svoju obranu, a prema saznanjima glavna meta bit će bivši bliski suradnik Ivan Crnjac, koji mu je, smatra, prikazao prema javnosti lošu situaciju krajem 2016. i onemogućio pristup kreditu.

Poziv na smirenje

Dobavljači uz Ramljaka
Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora smatra da je za stanje u koncernu odgovoran vlasnik, podupiru izvanrednu upravu i pozivaju na "smirivanje strasti". Drže da je neistinita Todorićeva tvrdnja da je početkom 2017. imao "čvrst plan za napredak i uspješan rast te isplatu vjerovnika i da je stajao bolje nego ikad", te poručuju da je praksa otvorenog neplaćanja dobavljača krenula godinama ranije nego što je to javnost doznala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close