Ralice iz Podravine efikasno čiste snijeg na aerodromima u Münchenu i Istanbulu

Autor: Darko Bičak , 26. veljača 2020. u 22:00
Čistilica Lynx dobiva i električnu varijantu, na tržištu će biti do kraja godine/IGOR KRALJ/PIXSELL

Tvrtka drži 30 posto tržišta zimske opreme u Finskoj, važna tržišta su im i susjedna Norveška te Ukrajina i Rusija, a izvoze u gotovo sve europske zemlje te Kanadu.

Iako zračnim lukama svijeta uglavnom rulaju Boeingovi i Airbusovi avioni, aerodromi u Münchenu i Istanbulu su posebni jer njima u zimskom razdoblju ‘rulaju’ i hrvatske ralice.

Naime, Rasco iz Kalinovca kod Đurđevca je najveći hrvatski, a i jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme za održavanje urbane infrastrukture.

Europska kvaliteta
Trenutačno 60 posto njihova prihoda dolazi od ralica, plugova, posipača soli i slične opreme za čišćenje snijega. Zanimljivo je da su se s takvom opremom uspjeli pozicionirati upravo u dijelovima Europe s najviše snježnih padalina, Skandinaviji, Rusiji te Ukrajini.

“Najvažnija tržišta nam je sama Hrvatska i zemlje regije, ali imamo značajan udio u segmentu isporuke komunalne i zimske opreme u mnogim zemljama Europe. Za primjer, u Finskoj na Rasco otpada 30 posto tržišta zimske opreme, a samo lani smo u Norvešku isporučili više od 100 različitih uređaja i nadogradnji. Dobar dio zimske službe u Kijevu je također opremljen našim najnovijim ekološkim sustavom za održavanje prometnica na bazi tekućine. Samo lani smo u Ukrajini opremili 60 kamiona našom opremom”, kazao je Ivan Franičević, predsjednik Uprave Rascoa.

409

radnika ima Rasco, koji je lani ostvario prihod od 171 milijun kuna, od čega 85 posto u izvozu, uz dobit od 15,4 milijuna kuna

Dodaje da se njihov asortiman sastoji od 70-ak proizvoda. Kao zanimljivost navodi da je u Norveškoj zimska služba posebno važna i cijenjena institucija, a njihovi kamioni i oprema boje se umjetničkim instalacijama, a čemu se naravno prilagođava i Rasco. Prije dvije godine su na sajmu IFAT u Münchenu predstavili svoju samohodnu čistilicu Lynx, koja je proizovod vlastite pameti i tehnologije tvrtke iz Podravine, a koja se krajem 2019. našla na tržištu.

Autonomija 12 sati
Prvi primjerci otišli su u norveški Bergen. Za ovu godinu i bienalni IFAT Franulović najavljuje premijeru električnog Lynxa, eLynx, koji bi se na tržištu trebao pojaviti do kraja godine. Po karakteristikama je sličan dizelskom modelu, osim što ima bateriju s autonomijom od teorijskih 12 sati.

Inače, Rasco je prošle i ove godine u velikom restrukturiranju poslovanja te investicijama. Tako je lani tvrtka, s proizvodnjom u Kalinovcu i Senti u Srbiji, podijeljena na tri sektora i 11 odjela. Proizvodnja u Senti, s nekih 60 radnika, važna je zbog plasmana, kako u samoj Srbiji, tako i u njima bescarinskoj Rusiji.

U dvije godine će biti investirano 83 milijuna kuna, od čega iz EU fondova očekuju 35 milijuna kuna, prvenstveno u nove pogone, ali isto tako i u razvoj novih prozvoda poput Lynxa i eLynxa. Tvrtka zapošljava 409 radnika, a lani su ostvarili prihod od 171 milijuna kuna, od čega 85 postu u izvozu, te dobit od 15,4 milijuna. Lani im je i prihod i dobit rasla za oko 13 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close