Radovi na pročišćavaču voda Dobrovac vrijedni oko 7,3 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2023. u 16:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Predviđeno trajanje izvođenja radova je 35 mjeseci u tri faze.

U naselju Dobrovac počeli su radovi na nadogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta aglomeracije Lipik-Pakrac, vrijedni gotovo 7,3 milijuna eura, u sklopu čega će se uređaji nadograditi na treći, najviši stupanj pročišćavanja otpadnih voda.

Projekt nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac uključuje nadogradnju u naselju Dobrovac s prvog na treći stupanj (biološki s odstranjivanjem dušika i fosfora) s kapacitetom 13.500 ekvivalenta stanovnika, izvijestili su u utorak iz Lipika.

Vrijednost radova je 7.278.693 eura bez PDV-a, a ugovor je potpisan sa zajednicom ponuditelja GIS Aqua Austria GmbH, koja djeluje u Hrvatskoj putem GIS Aqua  Austria GmbH-glavna podružnica Split, te Kim gradnja iz Lipovljana.

Predviđeno trajanje izvođenja radova je 35 mjeseci u tri faze, od kojih je najkompleksnija prva faza koja traje 22 mjeseca te obuhvaća projektiranje, ishođenje dozvola, građenje i testiranja prije i pri puštanju u rad.

Druga faza se odnosi na testove po dovršetku, uključivo i pokusni rad te obuku osoblja, a treća faza je izdavanje potvrde o preuzimanju.

Marijan Pierobon, direktor tvrtke Vode Lipik, nositelja projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Lipik-Pakrac, napomenuo je da projekt traje od 2011. s početnim planiranim troškom od oko 25 milijuna eura.

U sklopu toga do sad je nabavljena oprema te je završena izgradnja i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže i odvodnje.

Ugovor za nadogradnju UPOV-a je potpisan lani u svibnju, a do ovog trenutka ishođena je građevinska dozvola. Planirani završetak radova je svibanj 2025., rekao je Pierbon.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana istaknuo je da projekt omogućuje razvoj poduzetništva i turizma u Pakracu i Lipiku, ali i na području Požeško-slavonske županije.

Ukupna vrijednost projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac iznosi oko 36,7 milijuna eura. Ukupni prihvatljivi troškovi procjenjuju se na 27,9 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva do iznosa od 20,1 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close