Poslovna 2021.
Ivan Kršić

Radovi na najvećim željezničkim infrastrukturnim projektima obilježit će 2021.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Godina na izmaku bila je neočekivano izazovna te poslovno vrlo zahtjevna. Okolnosti u kojima se zateklo cjelokupno hrvatsko gospodarstvo i čije će se posljedice osjećati i u idućoj godini, utjecale su i na poslovne aktivnosti HŽ Infrastrukture. Promijenjena je planirana dinamika provedbe naših investicijskih projekata, no vrlo je važno to da projekti koje pripremamo i izvodimo, a vrijedni su milijarde kuna, nisu zaustavljeni.

Za to su ponajprije zaslužni naši zaposlenici koji svojim svakodnevnim doprinosom omogućuju provedbu velikih projekata te nas i dalje svrstavaju na vodeće mjesto u povlačenju sredstava iz europskih fondova namijenjenih prometnome sektoru. Tako se smanjuje financijsko opterećenje državnog proračuna, dok provedba projekata utječe na rast BDP-a, veći angažman građevinskoga sektora, zapošljavanje mladih, visokoobrazovanih… Tako će, vjerujemo, biti i nadalje.

Razdoblje u koje smo zakoračili zasigurno je vrijeme željeznica u kojemu je cilj HŽ Infrastrukture revitalizirati cjelokupnu željezničku mrežu u skladu s europskim standardima. U pripremi i izvedbi je 19 velikih investicijskih projekata koji će promijeniti način željezničkog prijevoza u Hrvatskoj.

Radi se o višegodišnjim projektima od kojih je većina vezana uz obnovu i izgradnju željezničke infrastrukture na koridoru RH2 od Rijeke preko Zagreba do granice s Mađarskom te na koridoru RH1 od granice sa Slovenijom do granice sa Srbijom. Godinu 2021. svakako će obilježiti završetak radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić – Zabok te na projektima koje provodimo na riječkome području, a zahvaljujući kojima će Rijeka kao najvažnija hrvatska luka ostvariti sve uvjete za učinkovit, održiv i multimodalan teretni prijevoz.

Uz to, sljedeću će godinu obilježiti radovi na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka od Križevaca do granice s Mađarskom te od Hrvatskog Leskovca do Karlovca, trenutačno najvećim i najvrjednijim infrastrukturnim projektima u Republici Hrvatskoj.

Svjesni smo izazova pred nama, ali i prilika da uz pomoć bespovratnih europskih sredstava nastavimo raditi na stvaranju atraktivne, brze, sigurne i ekonomski konkurentne prometne usluge.

New Report

Close