Radovi mlade studentice ‘zablistali’ u Ženevi i ušli u finale Young Balkan Designersa

Autor: Borivoje Dokler , 06. studeni 2023. u 06:55
Foto: PD

Kolekciju Texture of Identity i projekt Lacuna prepoznali su i izvan granica.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) jedna je od specijaliziranih ustanova Ujedinjenih naroda (UN), a ove godine od 6. do 14. srpnja u Ženevi je održana je 44. WIPO konferencija, posvećena ulozi žena u ubrzavanju inovacija i kreativnosti.

Koordinator konferencije bio je patentni ured Republike Poljske u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Łódźu, te su kao dio ovogodišnje konferencije organizirali modnu reviju ‘She inspires’ na kojoj je sudjelovalo 19 članica CEBS-a.

Predstavnica Hrvatske bila je studentica diplomskog studija Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Katarina Matulin, s kolekcijom ‘Texture of Identity’.

Katarina Matulin studentica je druge godine studija Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu/PD

Društvena identifikacija
“Nakon što sam dobila ponudu za prijavu na reviju, ubrzo sam saznala kako je moja kolekcija odabrana i da ću biti naša predstavnica. Do svega je došlo doista iznenada i nisam ni zamišljala da ću s prvom ‘mini kolekcijom’ postići nešto tako veliko i bitno. Ideja kolekcije bila je kroz razne tehnike izrade poput laserskog rezanja materijala, ručnog paranja, punjenja i omatanja, dočarati koncept kolekcije koji se temelji na istraživanju procesa skarifikacije.

To je ukratko praksa namjernog stvaranja ožiljaka na koži, u ovom slučaju u afričkim plemenima, koja se izvodi pomoću raznih vrućih i oštrih predmeta, u svrhe kulturne ili društvene identifikacije unutar plemena”, objašnjava Katarina Matulin i dodaje kako je kolekcija nastala u okviru kolegija Modni dizajn III, pod mentorstvom prof. art. dr. sc. Jasminke Končić i asistenta mag. ing. des. text. Duje Kodžomana.

Katarina je danas studentice druge godine studija, a prije upisa završila je Tekstilni odjel u školi Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Kaže kako se oduvijek željela baviti nekom formom umjetnosti, da je bila jako dobra u crtanju i kroz njega shvatila da je zanima moda. “Već od srednje škole sam krenula u tom smjeru, a onda je logičan nastavak bio upis modnog fakulteta. To je područje koje mi omogućuje da se najbolje izrazim i da svoje kreativne ideje pretvorim u stvarnost”, kaže 22-godišnja studentica druge godine Modnog dizajna.

Prije nekoliko dana objavljeno je da je Katarina radom Lacuna ušla u finale natječaja Young Balkan Designers, što je drugo veliko priznanje u periodu od nekoliko mjeseci. Ističe kako je jako sretna što je uspjela unijeti malo modnog dizajna u natječaj koji je inače više usmjeren na dizajn interijera.

Suknja se može objesiti na zid te tako postaje ukras/PD

“Tema natječaja bila je ‘Ovdje i sada – Hibridna rješenja za suvremeni život, rad, razmjenu i igru’, a zadatak ponuditi održiva, pametna i fleksibilna dizajnerska rješenja za stalno promjenjiva okruženja i okolnosti u kojima živimo. Lacuna je projekt koji je proizašao iz kolekcije ‘Texture of Identity’.

Radi se o troslojnoj, laserski perforiranoj suknji koja je u svrhu ovog natječaja razrađena i dobiva višestruku namjenu. Kao odjevni predmet, suknja pruža moderan i prilagodljiv izgled. Otvorena i raširena suknja može se objesiti na zid, pa tako postaje umjetnički ukras. I na kraju, postavljena na stol ili pod, suknja postaje interaktivna slagalica za djecu.

Laserski izrezani dijelovi i ostaci materijala koji su dobiveni perforiranjem same suknje služe kao dijelovi slagalice koje djeca mogu umetati natrag u prvobitne rupe te tako potiču kreativnost i učenje kroz igru. Sudjelovanje na ovom natječaju, kao i sam prolazak u finale prvoga kruga puno mi znači kao modnoj dizajnerici jer mi otvara vrata možda i u nekom drugom smjeru osim same mode.

Ovo mi je jedno novo iskustvo i vjerujem da će mi biti vrlo korisno u budućim projektima”, napominje Katarina Matulin i dodaje kako su joj priznanja, kao mladoj osobi, jako bitna jer joj daju osjećaj da je na pravom putu. Priznanja, kaže, predstavljaju potvrdu truda i služe joj kao još veća motivacija za daljnji rad. “Isto tako, dodatan su izvor samopouzdanja koje mi pomaže da se upustim u nove i drugačije projekte”, konstatira Katarina koja je započela dizajniranje nove kolekcije u sklopu semestralnog zadatka na fakultetu.

Pokretanje modnog brenda
Kako je na zadnjoj godini fakulteta, trenutno je fokusirana da iskoristi vrijeme za što veći napredak i razvoj u pogledu novih vještina, a nakon završetka fakulteta, voljeli bi ići u smjeru pokretanja vlastitog modnog brenda. Upitana smatra li da je mladima danas teško biti uspješan u Hrvatskoj, odgovara kako vjerojatno je, ali da nije neostvarivo.

“Što se tiče mojih uspjeha, rekla bih da iza svega stoji upornost i puno rada. Također, želja za stalnim učenjem i napretkom, a i sama ljubav prema modnom dizajnu, koja mi je zapravo i najveća motivacija. Najveći izazovi, po mom mišljenju su ograničeni resursi i malo tržište. S druge strane, kao prednost bih navela možda lakše isticanje jer je konkurencija puno manja nego u većim državama”, zaključuje Katarina Matulin.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close