“Radnicima Uljanika treba reći da mogu raditi drugdje”

Autor: Marija Brnić , 25. ožujak 2019. u 21:59
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dobili smo informacije od ministara i premijera koliko treba uložiti u 
restrukturiranje i situacija je dosta jasna. DORH mora reći što je bilo, kaže potpredsjednik Vlade.

Vidjet ćemo još u ovih par sljedećih par dana, ali moje je mišljenje da treba razriješiti i reći radnicima: Možete, zahvaljujući rastu bruto domaćeg proizvoda, zahvaljujući potražnji za radnicima, raditi na drugom, boljem, kvalitetnije plaćenom mjestu. Oni sad rade za minimalac, a siguran sam da mogu naći posao negdje drugdje, čak i u Istri, da ne moraju ići negdje daleko na kontinentalni dio. To ne znači da možda i neće imati posla u škverovima, ali bolje plaćen. Sve je ovo u jučerašnjem intervjuu za 24sata izrekao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar upitan za konačnu odluku o sudbini Uljanika i 3. maja. Na pitanje hoće li brodogradilišta u stečaj ili će se Vlada ipak odlučiti na restrukturiranje, Štromar je odgovorio: “Dobili smo informacije od ministara i premijera koliko treba uložiti ako se ide u restrukturiranje. Sad je situacija već dosta jasna. To je sad velika razlika i vrlo brzo će biti odluka”.

A u trenutku kada službena odluka državnog vrha još nije poznata jer se nižu odgode njezina konačnog objavljivanja, Štromar je jučer spomenuo kako je sličan problem s kakvim se zbog škverova suočava Istra, bilo i u drugim krajevima zemlje. U tom je kontekstu naveo primjer Varteksa.

“Tu je bio stečaj i na kraju se restrukturirao svojim novcem bez i jedne kune poreznih obveznika”, rekao je Štromar, očito se zabunivši jer u toj kompaniji nije bila riječ o stečaju, već predstečaju u kojem mu je država otpisala 70% (185,6 mil. kn) dugova pa se teško može reći da dio oporavka nije išao na teret poreznih obveznika. No, naveo je i jedan točan podatak.“Pevec je išao u stečaj i on je pozitivni primjer da se može raditi u stečaju.” 

Komentirajte prvi

New Report

Close