Radnicima u jednoj industrijskoj grani rastu bruto plaće, veće i dnevnice

Autor: Lucija Špiljak , 13. srpanj 2020. u 07:39
Foto: FrankHoermann/DPA/PIXSELL

Ugovorena je i najniža osnovna plaća za najjednostavnije poslove koja će od 1. rujna 2020. iznositi 4200 kuna.

Predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Jasenka Vukšić i predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) Mirko Habijanec potpisali su Kolektivni ugovor o drugim izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.

Socijalni partneri u sektoru graditeljstva ugovorili su povećanje bruto plaća slijedom povećavanja minimalne plaće u RH za 2020. prema kretanju na tržištu rada i s ciljem smanjenja sive ekonomije. Ugovorena je i najniža osnovna plaća za najjednostavnije poslove koja će od 1. rujna 2020. iznositi 4200 kuna.

Vukšić je naglasila kako su povećali i materijalna prava radnika pa je iznos terenskog dodatka povećan na 120-200 kn po danu, dnevnica na 150-200 kn, uz iznos za prehranu od 400 kn mjesečno. Od velikog značaja je i razvoj strukovnog školstva regionalno raspoređenog i povezanog s gospodarstvom.

Ciljevi socijalnih partnera su održivi razvoj hrvatskoga graditeljstva te daljnje poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i motiviranje radnika, posebice mladih, na zapošljavanje i ostanak u hrvatskom građevinskom sektoru.

“Od nadležnog ministarstva očekujemo proširenje primjene kolektivnog ugovora na sve subjekte u graditeljstvu, učinkovitu kontrolu primjene te implementiranja kriterija isplate ugovorene plaće prema kolektivnom ugovoru u javnoj nabavi”, poručio je Habijanec.

Komentirajte prvi

New Report

Close