‘Radnici u javnim službama nisu privilegirani, ali…’

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2016. u 21:59
Dragan Bagić, Filozofski fakultet/I. Kralj/PIXSELL

Sve zaposlene u javnim službama štite kolektivni, dok je u realnom sektoru takvih radnika tek oko 40 posto.

Usporedba prava iz kolektivnih ugovora u javnom sektoru i gospodarstvu pokazuje da nema bitne razlike u tim pravima, što znači da radnici u javnim službama nisu privilegirani, pri čemu treba uzeti u obzir da su svi zaposleni u javnim službama obuhvaćeni kolektivnim ugovorima, dok je u realnom sektoru takvih radnika tek oko 40 posto.

Istaknuo je to docent na Odsjeku za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dragan Bagić predstavljajući rezultate istraživanja baze kolektivnih ugovora, koju je izradio Savez samostalnih sindikata Hrvatske. "Ne postoji razlika u visini, odnosno izdašnosti pojednih prava, iako ima slučajeva da su neka prava povoljnija za javni sektor, a neka za gospodarstvo. No, ne može se reći da su kolektivni ugovori za javni sektor bitno povoljniji", naglasio je. Najveće razlike u pravima i uvjetima rada povezane su s pitanjem ima li uopće kolektivnog ugovora u tvrtki.

Pokrivenost javnog sektora kolektivnim ugovorima je stopostotna. Rezultati istraživanja demistificiraju priču o posebnim pravima za zaposlene u javnom sektoru kao posljedici kolektivnog pregovaranja, ocjenjuje Bagić i upozorava da je problem u onom gospodarstva gdje ne postoje sindikati i kolektivni. Velike su razlike u pokrivenosti kolektivnim ugovorima s obzirom na veličinu poduzeća: gotovo sve velike tvrtke ih imaju, a veliki broj malih i srednjih nema. Neke djelatnosti imaju vrlo visoku pokrivenost kolektivnim ugovorima,npr., bankarski sektor, graditeljstvo i turizam. 

Komentirajte prvi

New Report

Close