Radnici kod kuće, investitor u Rusiji, što će biti dalje – ne zna se

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 10. ožujak 2014. u 09:56
Hotelski kompleks Haludovo već 12 godina čeka obnovu

Nakon što je s hrvatskim vlastima postigao dogovor oko rješenja višegodišnjeg spora, ruski ulagač nestao.

Dvanaestogodišnjoj sapunici s ulaganjem u ruinirani hotelski kompleks Haludovo na Krku ne vidi se kraja.

Iako nam je početkom godine Karen Mkrtychyan, predstavnik ruskog ulagača u Haludovo potvrdio da je dogovor s Vladom postignut, što bi značilo i početak obnove tog hotelskog kompleksa u koji su Rusi ušli prije 12 godina, trenutačno Mkrtychyan više nije dostupan – mobitel mu je isključen i vratio se je u Rusiju. Kako su nam potvrdili iz Agencije za investicije 4. ožujka su telefonski kontaktirali tajnicu hotela, a prema njezinim navodima radnici nisu došli u tvrtku oko dva mjeseca zbog prestanka opskrbe električnom energijom od strane dobavljača zbog nepodmirenih obveza. Potvrdili su da je Mkrtychyan otputovao u Rusku Federaciju prije dva i pol mjeseca i da s radnicima komunicira vrlo rijetko, pa niti sami ne znaju što dalje i kako će se razvijati situacija.

A Mkrtychyan niti ne odgovara na upite Agencije. Neobična situacija, jer se ruski ulagač godinama bunio kako ga naša država koči u ulaganjima, pa je čak cijela priča poprimila i političke dimenzije. Tenzije su se umirile tijekom prošlogodišnjeg posjeta Mladena Pejnovića predstojnika DUUDI-ja Rusiji koji je tada i razjasnio cijelu situaciju s investitorom Arom Abramjanom. Da je pomak postignut očekivalo se je i nakon načelnog dogovora investitora i države u studenome, kada je ruski ulagač dao novu viziju oko izgleda cijelog kompleksa kojeg bi mogao realizirati prema zakonu o strateškim ulaganjima. Tada je ruski ulagač obećao da će za mjesec dana poslati prijedlog urbanističko-arhitektonskog rješenja projekta, nama je potvrdio da će to učiniti početkom godine, no do danas nije dostavljen. No, da je imao ozbiljne namjere, u ulaganje se već odavno moglo krenuti, jer je Detaljni plan uređenja (DPU) prihvaćen 2007. godine.

No, zamjerke investitora bile su što prema postojećem DPU-u ne mogu graditi veći broj vila i apartmana, umjesto prvotno zamišljenog aquaparka. Posljednji plan za koje su morali dostaviti rješenje je gradnja kompleksa namijenjena zdravstvenom turizmu. Ako bi se projekt razmatrao kao strateški, bilo bi lakše riješiti prepreku vezanu za dobivanje koncesije na pomorskom dobru, otkup zemljišta od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom bez javnog natječaja i razvoj projekta u skladu s idejnim rješenjem kroz važeći DPU ili novo idejno rješenje koje će biti u skladu s Prostornim planom uređenja općine. Kada se je ulagačima to objasnilo, vrlo su zadovoljno obećali bržu realizaciju. U Vladi za sada ne poduzimaju ništa, no imaju alata da zaustave propadanje kompleksa. Mogu promijeniti prostorni plan, proglasiti stečaj, dovesti inspekciju, preispitati imovinsko-pravne odnose vezane za stjecanje dionica Haludova od ruskog investitora, a koja su još uvijek sporna, ali se i pozvati na nikad uloženih 40 milijuna dolara u rekonstrukciju hotela.

Komentirajte prvi

New Report

Close