Radman neće odgoditi odluku o ukidanju dopisništava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2014. u 08:53
Photo: Filip Brala/PIXSELL

Radman je najavio da će novi dopisnici do lipnja dobiti novu opremu koju će tijekom ljeta naučiti koristiti, do kolovoza se očekuje formalno pravno zatvaranje malih dopisništava.

Hrvatski župani, okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija koji se protive ukidanju 11 dopisništava HRT-a, sastali su se danas s glavnim ravnateljem HRT-a Goranom Radmanom, koji je odbacio mogućnost odgode takve odluke, ocjenjujući da bi se time zaustavilo kompletno restrukturiranje, u koje su među prvima ušla ta dopisništva.

Predstavnici županija izrazili su zabrinutost i nezadovoljstvo zatvaranjem dopisništava, ističući da bi to moglo dovesti do smanjenja izvještavanja o događajima s tog područja.

Radman je ustvrdio kako se tim promjenama namjerava ojačati dopisnička mrežu u kadrovskom, tehničkom i infrastrukturnom smislu, te da plan obuhvaća sve organizacijske segmente i provodi se u etapama, a restrukturiranje tzv. malih dopisništava jedna je od njih, stoji u priopćenju HRT-a.

HRT-ov plan investiranja u tehnologiju, sa 115 milijuna kuna, počinje upravo u dosadašnjim dopisništvima koji su, rekao je Radman, poznati po zastarjeloj opremi.

Uvođenje nove tehnologije promijenit će način rada, a zatvaranje dopisništava samo je jedan od formalnih postupaka koji predstoje, stoji u priopćenju.

Uslijedit će raspisivanje natječaja za izbor dopisnika koji će se osposobiti za rad na novoj, suvremenoj opremi, dok će se mogući viškovi zaposlenih zbrinuti, ističe se te dodaje kako je od 51 zaposlenika u 'malim' dopisništvima samo četrnaestero novinara.

Radman je najavio da će novi dopisnici do lipnja dobiti novu opremu koju će tijekom ljeta naučiti koristiti, do kolovoza se očekuje formalno pravno zatvaranje malih dopisništava, a onda kreće postupak restrukturiranja centara.

Planiraju se i obnova dopisništava Dubrovnika i Zadra, koji će biti premješteni na nove lokacije.

Po njegovim riječima, inicijalna informacija o ukidanju dopisništava je u medije otišla s internog sastanka u fazi rasprave, te se prelila i u politiku, zbog čega je došlo do nejasnoća, nepotpunih i krivih informacija.

Dodao je kako mu je bila namjera pojedinačno razgovarati s predstavnicima lokalnih zajednica kada budu definirani specifični detalji u vezi s preustrojem pojedinih dopisništava.

Predstavnici županija izrazili su zabrinutost i nezadovoljstvo planom zatvaranja dopisništava strahujući da bi to moglo dovesti do smanjenja izvještavanja o događajima s tog područja, odnosno do toga da stanovnici tih županija postanu medijski nevidljivi.

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatske zajednice županija ne slaže s Radmanovim planom te je ustvrdio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da oteža provođenje, stoji u HRT-ovom priopćenju.

Provedbom odluke pretplatnici koji plaćaju oko 200 milijuna kuna HRT-u ostaju bez vijesti iz svojih sredina, ističe se u priopćenju Hrvatske zajednice županija.

Župani nisu bili upoznati s procesom ukidanja dopisništava i tim su potezom HRT-a, zajedno sa svojim stanovnicima, "praktički dovedeni pred gotov čin", dodaje se u priopćenju.

"Dojam sa sastanka je da je odluka o dopisništvima već unaprijed donesena i ne mogu reći da nam je vodstvo HRT-a dalo odgovore na ključna pitanja, koliko košta reorganizacije, koliku uštedu očekuju nakon ovih poteza i po čemu će program biti kvalitetniji ako će se raditi na neki drugi način", kazao je župan Tolušić.

"Virovitičko-podravska županija spremna je napraviti sve u svojoj moći kako bi zadržala HRT-ova dopisništva, pa su tako voljne razgovarati i o dodatnom financiranju od strane regionalne samouprave ako je to potrebno da se ovakav scenarij izbjegne", zaključio je.

Nekoliko predstavnika županija i gradova istaknulo je kako su spremni i financijski pomoći da se dopisništva ne zatvore, no s HRT-a odbacuju tu mogućnost zbog pravila o potporama EU, ali i zbog prošlih situacija "kada su im iz lokalnih vlasti pomogli oko opremanja, a zauzvrat su tražili da se prati gdje god bi išli njihovi gradonačelnici".

Radman je ponovio da će razgovarati sa županima koji žele odgodu zatvaranju dopisništava i da je otvoren za argumente, no odgode nisu moguće jer se radi o vezanim procesima i one bi zaustavile kompletno restrukturiranje.

Riječ je o dopisništvima u Karlovcu, Koprivnici, Novoj Gradiški, Sisku, Virovitici, Metkoviću, Požegi, Slavonskom Brodu, Županji, Gospiću i Krapini.

Komentirajte prvi

New Report

Close