Radite prekovremeno? Ako poslodavac krši prava iz radnog odnosa, prijeti mu kazna

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2024. u 08:56
Foto: Pixabay

Isplatu povećane plaće za prekovremeni rad moguće je zamijeniti za slobodne dane ako je to predviđeno internim aktima poslodavca ili ugovorom o radu.

Za prekovremeni rad imate pravo na povećanu plaću, ali odredbama Zakona o radu nije određen konkretan iznos povećanja plaće. U praksi se to pitanje regulira kolektivnim ugovorom, pravilnikom ili ugovorom o radu, piše trpotal.

Primjerice, kolektivnim ugovorom može se definirati povećanje plaće za prekovremeni rad u određenom postotku. Pri tome treba naglasiti da u slučaju prekovremenog rada nedjeljom i praznikom vrijedi zakonska odredba o minimalnom povećanju od 50 posto. To znači da se u tom slučaju zbraja redovno povećanje i povećanje za prekovremeni rad.

Isplatu povećane plaće za prekovremeni rad moguće je zamijeniti za slobodne dane ako je to predviđeno internim aktima poslodavca ili ugovorom o radu.

U slučaju kršenja prava iz radnog odnosa po pitanju prekovremenog rada poslodavca možete prijaviti državnoj inspekciji.

Prijeti mu novčana kazna od 8090 do 13.270 eura ako se utvrdi da nije pravilno vodio evidenciju, ako je radnik prekovremeno radio duže od zakonski dopuštenog maksimalnog trajanja ili ako je naložio prekovremeni rad osobama kojima je zakonom zabranjen prekovremeni rad.

Za navedene prekršaje novčana kazna od 920 do 1320 eura prijeti i odgovornoj osobi koja je počinila propust.

Komentirajte prvi

New Report

Close