Radionica “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” u Šibeniku okupila najveće europske stručnjake iz područja zaštite kulturne baštine

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2018. u 09:52
Foto: press

Za sve sudionike radionice organiziran je obilazak dva šibenska spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a: katedrale sv. Jakova i tvrđave sv. Nikole, kao i stare gradske jezgre grada Šibenika.

Šibensko-kninska županija je 5. i 6. ožujka bila domaćin UNESCO-ove radionice “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u  Europi.

Dobrodošlicu sudionicima uputili su gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, glavni konzervator Ministarstva kulture  za nepokretnu kulturnu baštinu Tomislav Petrinec, predstavnica UNESCO-ova Regionalnog  ureda za znanost i kulturu Veronique Dauge i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je kazao kako je Šibensko-kninska županija upravo idealan odabir za održavanje skupa na kojem sudjeluju eminentni stručnjaci iz područja kulture i zaštite kulturne baštine iz cijele Europe.

„Sjedište naše županije grad Šibenik, grad je iznimno bogate povijesti i kulturne baštine, okružen s četiri impresivne stoljetne tvrđave koje su ga svojevremeno branile od pokušaja neprijateljskih osvajanja, a danas su objekti divljenja i nezaobilazne postaje stotina tisuća posjetitelja. Obnovljene su ili se obnavljaju kroz projekte financirane sredstvima europskih fondova i vjerujem da će u vrlo skoroj budućnosti sve četiri zasjati u svom punom sjaju. Vjerujem i da će ova radionica doprinijeti unaprjeđenju znanja, planiranju održivog razvoja i razvoju strategija upravljanja kulturnom baštinom koju smo dobili u nasljeđe, a koju imamo obvezu čuvati za buduće generacije“, kazao je župan Goran Pauk, koji je u radnom dijelu konferencije održao i prezentaciju na temu europskih politika i pronalaženja mogućnosti za kulturnu baštinu.

Na dvodnevnoj radionici je sudjelovalo 50ak sudionika iz 14 europskih zemalja među kojima: predstavnici gradskih vlasti utvrđenih gradova Republike Hrvatske i nekoliko europskih zemlja, stručnjaci iz područja kulture i zaštite kulturne baštine, nositelji katedre UNESCO-a u području urbanog očuvanja i obnove te drugi nacionalni i međunarodni stručnjaci povezani s ovom temom.

Radionica je bila usmjerena na unaprjeđenje znanja i razumijevanja sudionika u pogledu pristupa Povijesnom urbanom krajoliku (PUK), čime se promiče njegova provedba. Konkretno, posebna pažnja posvećena je specifičnostima primjene PUK-a u dobrima svjetske baštine u kojima su značajno prisutne povijesne zidine, utvrde i utvrđeni urbani prostori.

Radionica se održala u organizaciji Regionalnog ureda UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO te Šibensko-kninskom županijom.

Za sve sudionike radionice organiziran je obilazak dva šibenska spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a: katedrale sv. Jakova i tvrđave sv. Nikole, kao i stare gradske jezgre grada Šibenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close