‘Radi se na generacijskoj obnovi poljoprivrede’

Autor: Marta Duić , 03. ožujak 2020. u 22:00
Ministrica Marija Vučković najavila je i jedinstveni registra poslovnih subjekata u poljoprivredi/Patrik Macek/PIXSELL

Broj mladih poljoprivrednika raste, ali zabrinjava podatak da na jednog mladog dolazi više od pet starijih od 65.

Kroz Program ruralnog razvoja u Osječko-baranjskoj županiji ugovoreni su projekti vrijedni više od 1,8 milijardi kuna, a isplaćeno je više od 1,19 milijardi kuna.

U pitanju su brojke koje je u utorak u Osijeku na otvorenju Nacionalne poljoprivredne konferencije Slavonika istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kada se tom iznosu dodaju izravna plaćanja dolazimo do brojke od oko 5,4 milijardi kuna, od čega je isplaćeno 4,7 milijardi kuna, precizirala je.

Na temu mota konferencije “Poljoprivreda i mladi” Vučković se pohvalila rastom broja mladih poljoprivrednika. Naime, kako kaže, broj onih do 41 godine u zadnje tri godine veći je za dvije tisuće, a poljoprivrednici mlađi od 34 dosegli su brojku od sedam tisuća.

Ipak, istaknula je ministrica Marija Vučković jučer i zabrinjavajuć podatak da na jednog mladog poljoprivrednika dolazi više od pet njih koji su stariji od 65 godina. “To je opasnost, ali i prilika za intervenciju u idućem programskom razdoblju, kako bismo osigurali generacijsku obnovu hrvatske poljoprivrede˝ , poručila je Vučković i najavila uspostavu jedinstvenog registra poslovnih subjekata u poljoprivredi.

U sklopu konferencije Slavonika jučer su uručena i posebna priznanja “Inspiriramo poljoprivredu” pojedincima koji su radom doprinijeli boljoj percepciji ovog sektora. Priznanja su ove godine tako dobili novinari Mirta Milas, Martin Vuković, Zdenka Rupčić, Vedran Stapić, Vlatko Grgurić, Miroslav Kuskunović i Roberta Sorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close