Rad na otvorenom sve rizičniji, potrebne su izmjene Zakona o zaštiti na radu

Autor: Suzana Varošanec , 24. srpanj 2023. u 12:09
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

“Apeliramo na poslodavce za uvedu mjere zaštite na radu kako bi se radnici u građevinskom sektoru zaštitili od visokih temperatura”, kaže predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Jasenka Vukšić. dodajući da će sindikat inicirati izmjene Zakona o zaštiti o radu, jer je globalno zatopljenje postalo konstanta zadnjih 10-ak godina, te rad u puno toplijim uvjetima postaje sve veći rizik.

U uvjetima rada na otvorenom sve rizičniji faktor za zdravlje radnika postaju visoke temperature pa stoga Vlada i poslodavci mogu očekivati sindikalnu inicijativu s ciljem da se zakonski uredi ovo područje kroz intervencije u Zakonu o zaštiti na radu, potvrdila je predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Jasenka Vukšić.

Među najugroženijim radnicima su oni koji rade u građevinskom sektoru, montažeri i ostali koji rade na otvorenom u visokogradnji i niskogradnji, a kako Vukšić pojašnjava ne postoji zakonsko uređenje minimalnih zahtjeva u pogledu rada radnika na otvorenom za vrijeme visokih temperatura. U prijevodu sve je stvar dobre prakse na osnovu smjernica za rad na otvorenom u navedenim uvjetima, izdanim od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Apeliramo na poslodavce da us kladu s time uvedu mjere zaštite na radu kako bi se radnici u građevinskom sektoru zaštitili od visokih temperatura”, kaže Vukšić dodajući da će sindikat inicirati izmjene Zakona o zaštiti na radu budući da je globalno zatopljenje postalo konstanta zadnjih 10-ak godina, a rad u puno toplijim uvjetima postaje sve veći rizik.

Veliki poslodavci u graditeljstvu gdje je sindikalno članstvo organizirano te radnici imaju svoje predstavnike za zaštitu na radu, u pravilu vode računa o tome, no predsjednica SGH-a navodi da su kod malih poslodavca očiti problemi u praksi. Ljudi koji primjerice rade u kabinama ili na dizalicama stoga zovu sindikat bez obzira jesu li članovi, a žale se da nemaju nikakve minimalne mjere.

“Pozivamo državu i HUP Udrugu poslodavaca u graditeljstvu da se ovaj problem riješi, kako u dijalogu, tako i zakonskim izmjenama. Dok se to ne riješi, apeliramo na poslodavce da se svi drže smjernica i provode mjere dobre prakse koje postoje”, kaže Vukšić.

Primjerice to znači da je potrebno voditi računa da su radnicima potrebne veće pauze, kao i da trebaju biti na raspolaganju rashlađeni prostori za odmor od visokih temperatura. Također vrijeme odmora trebalo bi biti češće i duže, a generalno je važno povećati razinu educiranosti glede rizika poslova koji se obavljaju na visokim temperaturama.

Komentirajte prvi

New Report

Close