Računi za struju su vam previsoki? Evo na što trebate paziti i tko su najveći potrošači

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2019. u 11:43
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Stručnjak za zaštitu potrošača Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač dao je nekoliko savjeta na što sve treba obratiti pozornost.

Računi za struju brojnim građanima zadaju glavobolju. Iako štedite, nema vas kod kuće, račun vas uvijek neugodno iznenadi. Stručnjak za zaštitu potrošača Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač za tportal dao je nekoliko savjeta na što sve treba obratiti pozornost.

Prva stvar je tarifni model. "Nije isto ako je potrošač u jednotarifnom ili dvotarifnom modelu. Pretpostavimo da je mjerni uređaj ispravan, da registrira kako treba. Potom treba vidjeti jesu li oba potrošača u istom modelu. Ako je vaš čitatelj u jednotarifnom modelu, on mora biti svjestan toga da je cijena kilovata nešto veća nego u dvotarifnom. To je prvo mjesto u kojem nastaju razlike", kazao je Kurtović za tportal vezano za pitanje njihova čitatelja.

"Mnogo ljudi pita se što im troši struju, a odgovor je uglavnom elektronika koja je stalno na stand by načinu rada. To su mali potrošači, ali ih je puno i oni kumuliraju velik trošak. Televizori, pogotovo plazme, i računala velike snage mogu potrošiti nevjerojatno mnogo struje. Plazme imaju deklariranu snagu po pola kilovata i taj televizor, ako radi nekoliko sati na dan, troši i nekoliko kuna dnevno, a isto vrijedi za računala", naglašava Kurtović.

Upozorava i da su veliki potrošači u kućanstvu štednjaci na struju i mali kućanski aparati poput sušila za kosu i usisavača, koji se često koriste i tako nakupe mnogo kilovata.

Komentirajte prvi

New Report

Close