Putem LNG-a na Krku mađarski MVM direktno ulazi u RH

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2021. u 22:00
Foto: GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Komercijalni rad terminala počeo je nakon jednomjesečnog probnog rada svih postrojenja plutajućeg LNG terminala.

Nabava ukapljenog prirodnog plina preko terminala na Krku osigurat će mađarskoj tvrtki MVM izravan pristup novim resursima i klijentima i ulazak na hrvatsko tržište plina, objavila je grupa povodom istovara prve pošiljke.

Komercijalni rad terminala na Krku počeo je 1. siječnja ove godine pristajanjem tankera “Tristar Ruby”, koji je dopremio 155.000 prostornih metara ukapljenog plina, što je ekvivalent 91 milijun prostornih metara plina, za mađarsku tvrtku za trgovinu plinom MFGK, članicu grupe MVM.

Pošiljka je “prvi element paketa sporazuma”, kojima je MFGK u lipnju prošle godine rezervirao ukupno 6,75 milijardi prostornih metara kapaciteta za uplinjavanje i ugovore o opskrbi na razdoblje od gotovo sedam godina, počevši od 1. siječnja 2021.”, stoji u priopćenju.

Opskrbom putem terminala na Krku mađarska grupa MVM izravno ulazi na hrvatsko tržište plina, preko hrvatske podružnice tvrtke MFGK, u skladu sa strategijom širenja poslovanja u regiji koja uz Hrvatsku uključuje i Austriju, Slovačku, Češku. Srbiju i Rumunjsku, dodaje se.

Terminal na Krku i ugovori o nabavi koje je MFGK sklopio osigurat će Mađarskoj “stvarnu opskrbu plinom i diversifikaciju (nabavnih) ruta” i osigurati izravni pristup izvorima prirodnog plina i “tržišnim akterima” koji joj dosad nisu bili dostupni na mađarskom i regionalnim tržištima”.

“Ukapljeni prirodni plin na Terminalu na Krku, koji je LNG nabavio, proizveli su isključivo igrači na zapadnoeuropskom tržištu”, dodaje se u priopćenju. Komercijalni rad terminala počeo je nakon jednomjesečnog probnog rada svih postrojenja plutajućeg LNG terminala.

Svi kapaciteti terminala zakupljeni su za sljedeće tri godine – do 2027. zakupljeno je 80% kapaciteta, a u sljedećim godinama, zaključno s 2035., oko polovice kapaciteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close