Puštena u rad plinska stanica u Grubišnom polju

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2024. u 22:00
Projekt izgradnje drugog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju označen je strateškim za RH/D. Špehar/PIXSELL

Iduće dvije do tri godine crpit će se plin iz okolnih bušotina te će se miješati s plinom iz transportnog sustava i distribuirati potrošačima.

Premijer Andrej Plenković pustio je u rad plinsku stanicu Podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, označivši tako završetak prve faze izgradnje tog skladišta vrijednog oko 33 milijuna eura.

Tako su stvoreni uvjeti za dovršetak izgradnje podzemnog skladišta čija je ukupna investicijska vrijednost procijenjena na oko 70 milijuna eura. Uz plinsku stanicu za pripremu pridobivenog plina za transport, izgrađeni su priključni plinovodi do plinskoga transportnog sustava odnosno Plinacrova magistralnog plinovoda Virovitica – Kutina, kao i priključni čvor na tom plinovodu.

Iduće dvije do tri godine crpit će se plin iz okolnih bušotina te će se miješati s plinom iz transportnog sustava i distribuirati potrošačima. Tijekom tog razdoblja planira se proizvesti 150 milijuna prostornih metara prirodnog plina.

U probnoj eksploataciji postignuta je proizvodnja plina od 275 tisuća kubika na dan, što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara.

Projekt izgradnje drugog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, drugog u Hrvatskoj pored onoga u Okolima, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata.p

Komentirajte prvi

New Report

Close