Agrokorova Puljić: Preznojavam se danima očekujući tjedan povoljnih cijena francuskih vina u Lidlu

Autor: Božica Babić , 11. listopad 2013. u 09:41
Mislav Galić i Ljerka Puljić iz koncerna Agrokor/G. Žućko/PIXSELL

‘Lidl Hrvatskoj u EU nazdravlja francuskim vinima’.

Preznojavam se danima očekujući tjedan povoljnih cijena francuskih vina u Lidlu, koji ulazak Hrvatske u EU mjesecima obilježava puneći police uvoznim asortimanom.

Kako to da nitko od stranih trgovaca zbog te prigode nije na ostalim svojim tržištima ponudio hrvatske proizvode? Tim je riječima starija izvršna dopredsjednica Agrokora Ljerka Puljić kao predsjednica Udruženja trgovaca pri HGK na godišnjem skupu trgovaca i prehrambene industrije o temi "Hrvatska nakon ulaska u EU" prozvala strane trgovačke lance iznoseći da je mahom zbog njihova uvoza udjel privatnih robnih marki u prehrambenom segmentu narastao na visokih 24 posto."Začudili biste se podatkom koliko je stranih diplomata posjetilo Agrokor, očekivali su odgovor koliko njihovih proizvoda namjeravamo staviti na police Konzuma", rekla je potpredsjednica Agrokora, ističući da hrvatski trgovci posluju u znatno težim uvjetima od europske konkurencije.

 

Bulić

Proizvođače i trgovce vežu isti problemi, no opstali smo unatoč recesiji

Promet po stanovniku manji nam je 48 posto nego u EU 27, a bruto profitna marža kod nas je samo 20, a u Njemačkoj 30 posto. Boris Cota, savjetnik predsjednika RH za gospodarstvo, upozorio je na to da se konkurentnost ne može podići niskom cijenom rada. "To nije dobra ekonomska politika, ona rađa još veću nezaposlenost. Hrvatski problem je nekvalitetna košara izvoznih dobara. Tu se više ne možemo uspoređivati ne samo s Austrijom nego ni sa Slovenijom, ostali smo u skupini gdje su Rumunjska, Bugarska i BiH", rekao je Cota.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević, pak, rješenje vidi u snažnijem povezivanju lokalnih trgovaca i proizvođača, kojima politika mora osigurati logistiku kako bi zajedno izašli na nova tržišta jer nitko od njih rast ne može generirati na domaćoj potrošnji . "No, nije dovoljno uključivanje ministarstava financija, gospodarstva i poljoprivrede, u promišljanju nove strategije Hrvatska narodna banka mora imati aktivnu ulogu", smatra Vidošević. Predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić optimist je.

 

Cota

Hrvatski je problem nekvalitetna košara izvoznih dobara

"Hrvatske proizvođače i trgovce vežu isti problemi, no opstali smo unatoč snažnoj recesiji, što je dokaz naše vitalnosti i neprekidnih nastojanja da se što kvalitetnije prilagodimo brzim promjenama i izazovima tržišta", rekao je Bulić. Politika koja kroji zakone prokockala je vrijeme, mogla je, a nije, stranim trgovačkim lancima pri ulasku na tržište uvjetovati da se i ovdje drže pravila koja provode na matičnim lokacijama, upozorio je profesor s zagrebačkoga Ekonomsog fakulteta Nikola Knego. "Nabava je ključ konkurentnosti, a ne plaće, jer u strukturi troškova čak 77% odnosi se na nabavne cijene asortimana s polica", poručio je trgovcima.

Komentari (24)
Pogledajte sve

Al ga svaki kumek nezna prodati u Francuskoj

Jeste li uopće probali taj francuski bučkuriš koji po 40-70kn prodaje Lidl ?

Pa takvo vino može proizvesti svaki kumek u Zagorju .

Jeste li uopće probali taj francuski bučkuriš koji po 40-70kn prodaje Lidl ?

Pa takvo vino može proizvesti svaki kumek u Zagorju .

Hvala gđi. Puljić na informaciji o francuskim vinima u Lidlu, idem odmah kupiti nekoliko boca. To se zove besplatni PR.

pero,

sudeći po bljutavom okusu skoro svih proizvoda koje sam probao, nitko ne stavlja u proizvod više stabilizatora od pika vrbovec.

oslobodite se iluzija o kolonizatorima. nas koloniziraju loše radne navike stečene u komunizmu.

što vi u stvari zagovarate? da zatvorimo granice i da naši proizvođači silom nude svoje monopolozirane proizvode? i sami znate da je to potpuno nerealno.

kažete da mi ne možemo izaći na strana tržišta. e pa, ako ne možemo, nestat ćemo kao samostalna država. tako su neki i 91 govorili da se ne možemo obraniti od mnogostruko jače napadačke vojske.

bez pojačanog napora nema suvereniteta, a mi ekonomski suverenitet nismo izborili, dok naši mizerni lideri govore da mi, eto, ne možemo bolje (tako su govorili neki lokalni zapovjednici u ratu koji su zagovarali predaju pojedinih gradova, koji su na kraju ipak obranjeni).

globalna konkurencija nema nikakve alternative. zatvaranje u sebe, poticanje zatvorene ekonomije koja živi od stranih kredita, a ne od vlastite kvalitete, put je u nestanak države, i mi tim putem dobrano gazimo. govoriti protiv trgovaca poput lidla za mene je isto kao govoriti protiv elektrifikacije, asfaltnih cesta ili javnih vodovoda. nitko ne može živjeti u srednjem vijeku, niti u sfrj komunizmu, jer su ta vremena jednostavno prošla.

New Report

Close