Puljani za održivost pomorskog prijevoza: Tehnomont projektira hibridna plovila, Tema razvija sinkrone motore

Autor: Lucija Špiljak , 04. ožujak 2020. u 21:59
Boris Sabatti vodi agenciju koja provodi EU projekt o ekoinovativnim rješenjima u pomorskom prijevozu/ DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Cilj je projekta poboljšati kvalitetu, sigurnost i održivost okoliša u pomorskom prijevozu promovirajući multimodalnost i eko-inovativna rješenja.

O identifikaciji potreba u pomorskom prijevozu Istarske županije i razvoju eko-inovativnih rješenja raspravljalo se u Puli na okruglom stolu u organizaciji Istarske razvojne agencije (IDA). dio je to 22 milijuna kuna vrijednog projekta METRO – Maritime Environment-friendly Transport systems.

Cilj je projekta, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, poboljšati kvalitetu, sigurnost i održivost okoliša u pomorskom prijevozu promovirajući multimodalnost i eko-inovativna rješenja za pomorski i obalni prijevoz u programskom području Italije i Hrvatske.

Direktor Ide Boris Sabatti istaknuo je da su na projektu dva jaka partnera – domaće Tehnomont brodogradilište Pula i talijanska tvrtka Wärtsilä Italia. Trenutačno su, rekao je, usmjereni na osmišljavanje pilot-projekta u Istarskoj županiji kojim bi se poboljšala logistika praćenja prometa putnika i razvoj multimodalnosti, što će povećati kvalitetu putničkog prijevoza i turistički potencijal.

U pulskom Tehnomontu u fazi su projektiranja hibridnih plovila koje će usmjeriti prema smanjenju energetske potrošnje brodova i podizanju ekoloških standarda, kao i orijentaciji na hibridni pristup korištenja dodatnih izvora obnovljive energije, kako je istaknuo Mitja Koštomaj, voditelj projekta prodaje u tvrtki.

Na proizvodnju električnih brodova s ciljem smanjenja okoliša orijentirana je i pulska tvrtka Tema koja je počela razvijati sinkrone motore s permanentnim magnetima, što još i danas predstavlja najnapredniju tehnologiju u industriji elektromotora, navodi se u priopćenju s okruglog stola.

Komentirajte prvi

New Report

Close