Pucar izabran za predsjednika HUP-a, ali previranja nisu utihnula

Autor: Marija Brnić , 26. kolovoz 2020. u 22:00
Marin Pucar uspio je iz napete utrke izaći kao pobjednik/BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Prvi veliki zadatak za novog predsjednika bit će sjesti u vruću stolicu u GSV-u na predstojećim pregovorima oko izmjena zakona o radu.

Čelni čovjek Podravke Marin Pucar novi je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. Izabran je tijesnom većinom glasova Vijeća članova na vjerojatno dosad najnapetijim i najneizvjesnijim predsjedničkim izborima u HUP-u, a uzavrelu atmosferu možda najbolje oslikava to što su nakon dana priprema i lobiranja na kraju i sami izbori jučer kasnili više od dva sata.

Sporno je bilo hoće li se između tri kandidata predsjednika birati u jednom ili u dva kruga, te hoće li glasanje biti tajno. Biralo se na kraju u dva kruga i tajno, u oba kruga Pucar je imao prednost u odnosu na protukandidate, osnivača i predsjednika Uprave Prima grupe Renata Radića, te predsjednika Uprave Plive Mihaela Furjana s kojim je snage odmjeravao u drugom krugu.

Pucar

‘HUP se može ponositi akumuliranim znanjem i iskustvom svih članova i mora se postaviti u ulogu inicijatora promjena u hrvatskom gospodarstvu i društvu’.

Prvi veliki zadatak za novog predsjednika bit će sjesti u vruću stolicu u GSV-u na pregovorima oko izmjena zakona o radu, a ta pozicija za gospodarstvo još postaje važnija na pragu nove recesije u koju i Hrvatska ulazi.

Standardno je u opisu “posla” čelnika HUP-a borba za rasterećenja i reforme, sve u korist boljih uvjeta za poslovanje gospodarstva, a sve važnije postaje i lobiranje oko raspodjele novca iz EU fondova.

No, Pucara dočekuje i zahtjevan posao sređivanja stanja u samoj udruzi i vraćanja ugleda narušenog nedavnim aferama od spolnog uznemiravanja do sumnji u urednost financijskog poslovanja.

Zaziva kraj raslojavanja

Sam Pucar u predstavljanju svog programa Vijeću članova istaknuo je kako su nužne ozbiljne reforme u HUP-u, bolja komunikacija i prestanak podjela i raslojavanja. Njegovu jaču aktivaciju u HUP-u potaknula je ideja zajedništva, transparentnosti i maksimalno uključivanje svih članova, a u planu ima modernizaciju rada HUP-a.

Naglasak će biti na planiranju i redovitom izvještavanju o svim koracima u radu, te odgovornosti za rad članovima koji financiraju HUP. Pucar će se baviti i pitanjem usuglašavanja kriterija članarina i članstva, što je očito i odgovor prema promjenama koje u tom segmentu u posljednje vrijeme implementiraju HUP-ovi konkurenti HGK i Glas poduzetnika.

Pucar najavljuje veću proaktivnost i angažman oko promjena zakonskih okvira, a posebice važnost u predstojećim vremenima daje unapređenju dijaloga s partnerima, Vladom, Europskom komisijom i sindikatima.

“HUP se može ponositi akumuliranim znanjem i iskustvom svih članova i mora se postaviti u ulogu inicijatora promjena u hrvatskom gospodarstvu i društvu”, poručuje Pucar, koji je svoju karijeru započeo u Gavriloviću, najveći dio proveo je u Podravki, a prije nego je preuzeo čelnu poziciju u Upravi nekoliko godina vodio je Zvečevo, u vrijeme kada tvrtka počinje silazan trend u poslovanju.

Malo je poznato i da je Pucar zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Glavna zamjerka na izbor Pucara, oko koje se i u kampanji vodio prijepor, činjenica je da dolazi iz Podravke, u kojoj država ima značajan vlasnički utjecaj, pa su kritičari otvarali pitanje hoće li on kao predsjednik HUP-a u pregovorima pred Vladom koja “blagoslivlja” njegov izbor u Podravki biti odlučan reprezent poslodavaca.

4

glasa više od Mihaela Furjana osvojio je Marin Pucar u drugom izbornom krugu

Izbori za predsjednika otvorili su, međutim, i novu raspravu među članstvom oko ispravnosti izbora glavnog direktora Damira Zorića.

On je na tu poziciju došao kao v.d. nakon ostavke Davora Majetića, a prije dvadesetak dana objavljeno je da je odlukom Izvršnog odbora izabran za novog glavnog direktora. Odluka bi, pak, trebala na snagu stupiti 1. rujna.

Prigovori dolaze od nezadovoljnih u HUP-u, koji su se okupili u inicijativu “HUP za HUP”, dio koje je i Furjan. Sporan za njih nije ugled odabranog direktora, dapače, nego način izbora, budući da je obavljen u jeku ljetnih odmora i bez javnog natječaja. Do kraja godine slijede i izbori za preostala tijela u HUP-u i očito će još biti napetosti i podjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close