Prvo ulaganje od osnutka: Institut Ruđer Bošković kreće u realiziranje projekta vrijednog 72 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2020. u 10:48

Podsjetimo se, koncept projekta OZIP razvijen je kao ključni dio dugoročne strategije IRB-a u kontekstu tada neposrednog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji još 2012. godine.

Vlada Republike Hrvatske (RH) na 226. sjednici usvojila je prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) o povećanju alokacije za projekt “Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu“ (O-ZIP), kapitalni strukturni projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB). Financiranje projekta u ukupnoj vrijednosti od 72 milijuna eura, predviđeno je iz fondova Europske unije, odnosno Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020. Uz strateške projekte Vlade financirane iz strukturnih fondova, ovaj je projekt IRB-a četvrti po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova te predstavlja najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u RH u posljednjih 30 godina.

U zaključku Vlade prihvaća se prijedlog MZO-a o povećanju alokacije od 85.880.000,00 kuna za projekt OZIP, dok je u obrazloženju prijedloga ministrica Blaženka Divjak podsjetila nazočne kako se tijekom pripreme projektno-tehničke dokumentacije za provedbu projekta OZIP pokazala nužnost za povećanjem prvotno planiranih sredstava od 60,7 milijuna eura na iznos od 72 milijuna eura.

”Nažalost, tržišna je cijena građevinskih radova u Hrvatskoj naglo porasla od inicijalnih procjena na početku prijave projekta 2012. godine. Također, promijenio se zakonski okvir u kojem se za gradnju zahtijeva zadovoljavanje energetskih certifikata nulte kategorije. Stoga se danas projekt OZIP ne bi nikako mogao realizirati u okviru prvotno predviđenog proračuna iz 2012. godine,” objašnjava dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

Podsjetimo se, koncept projekta OZIP razvijen je kao ključni dio dugoročne strategije IRB-a u kontekstu tada neposrednog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji još 2012. godine. Studija predizvodljivosti dovršena je 2013. godine, a 2014. godine projekt ulazi u tekući Operativni program koherentnosti i kohezije, dok pripremu studije izvodljivosti IRB započinje 2016. godine. To znači da je od prvog projektnog plana do danas prošlo čak osam godina.

Projekt OZIP predstavlja prvo značajnije ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka. Sredstva će se iskoristi za obnovu postojećih objekata te izgradnju pet novih i to za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologije, istraživanje mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar.

”Zahvaljujući OZIP-u mi ćemo nabaviti sofisticiranu istraživačku opremu usklađenu s postojećom ekspertizom ruđerovih znanstvenika i potrebama gospodarstva RH,“ objasnio je dr. Smith te podsjetio kako čak ni vremešna infrastruktura nije spriječila znanstvenike IRB-a u postizanju izvrsnih rezultata te pozicioniranju Instituta kao najjače istraživačke institucije u povlačenju sredstava iz fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close