Prvi ′žuti′ vlak iz Praga do Rijeke stiže već 3. lipnja, najavljena linija iz Poljske ipak odgođena

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2022. u 09:32
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Vlak će ponovo nuditi poznati komfor uz pristupačne cijene.

Prvi ovogodišnji vlak češkog prijevoznika Regiojeta za Rijeku i Split kreće iz Praga 3. lipnja. Potvrdila je to za Novi list Tereza Ptačkova, voditeljica međunarodnih projekata u Regiojetu, navodeći kako će prepoznatljivi žuti Regiojetovi vlakovi ponovo prometovati preko Zagreba za Rijeku i Split, ali ove godine neće stajati u Budimpešti.

“Vlakovi će voziti od 3. lipnja do 26. rujna, s time da će u srpnju i kolovozu voziti svakodnevno, a u lipnju i rujnu tri puta tjedno. Ruta se zapravo nije promijenila. I dalje se zaustavljamo u glavnim gradovima Pragu, Bratislavi i Zagrebu. Neka stajališta u Češkoj se razlikuju od prošle godine, ali to je samo zbog građevinskih radova”, pojasnila je Ptačkova.

Linija tako ide Prag – Kolin, Havličkuv Brod – Ždar nad Sazavou – Brno – Breclav – Bratislava – Zagreb – Ogulin – Rijeka i Split. Dakle, kao i lani, vlak će se razdvojiti u Ogulinu pa će dio vagona ići prema Rijeci, a dio prema Splitu, s time da se po povratku vagoni ponovno spajaju u jednu kompoziciju u Ogulinu.

Ove godine trebala je krenuti i nova linija iz Poljske. Međutim, ratna događanja u susjednoj Ukrajini ove su planove, doznajemo, stavila zasad na čekanje.

Ništa od linije iz Poljske

“Linija iz Poljske za Hrvatsku neće krenuti ove godine. Nadamo se da ćemo s operacijom krenuti sljedeće godine. Naime, u ovoj iznimno teškoj situaciji pokušavamo što više pomoći pa prevozimo ukrajinske izbjeglice iz poljskog pograničnog grada Przemysla u Češku. A u suradnji s Človìk v tísni, ČD Cargo i Rail Cargo Logistics, šaljemo i materijalnu pomoć u Ukrajinu”, kazala je Ptačkova. Ipak, dodala je kako ne očekuje da će rat u Ukrajini imati utjecaja na prodaju karata za liniju iz Češke za Hrvatsku.

Što se tiče kapaciteta, voditeljica Regiojetovih međunarodnih projekata kazala je kako je kapacitet i ove godine na više od 600 putnika po jednoj kompoziciji, dakle ponovno je riječ o 15 vagona. Dostupni će biti vagoni sa sjedećim mjestima, kao i spavaći vagoni.

“Možda je jedina promjena to što smo povećali broj »tihih vagona« koji su prikladni za obitelji s malom djecom ili starije osobe. Vlakovi će ponovno nuditi poznati komfor uz vrlo popularne cijene. Inače, karte su u prodaji od 8. ožujka. Cijene karte za Rijeku kreću se od 23,9 eura za sjedeće mjesto, odnosno 31,9 eura za kartu u spavaćem kupeu. Cijene karte za Split kreću se od 36,1 eura za sjedeće mjesto i oko 44 eura za kartu u spavaćem vagonu. Besplatne usluge ko što su kava, voda wi fi, zabavni portal i slično, su uključene su u cijenu karte. Dakle, i ove sezone bit će to izvrsna prilika za građane iz Češke i Slovačke da otputuju u Hrvatsku, ali vjerujemo i kako će i Riječani te Splićani iskoristiti ovu mogućnost da relativno povoljno posjete, primjerice, Bratislavu ili Prag”, kazala je Ptačkova.

Komentirajte prvi

New Report

Close