Prvi u Hrvatskoj službeno preporučili nošenje zaštitnih maski u trgovinama, banakama, poštama ili ljekarnama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2020. u 13:21
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Riječ o preporuci jer županijski stožer nema snagu donošenja odluka. To je najrigoroznija preporuka u Hrvatskoj vezana uz mjere sprečavanja širenja koronavirusa.

Županijski stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije u petak je donio preporuku da svi pružatelji usluga i korisnici koriste zaštitne maske ili pokrivala za lice sa sličnom namjenom pri ulasku u zatvorene prostore poput trgovina, banaka, pošta ili ljekarni, a preporučuje se nositi i jednokratne rukavice.

Rekao je to načelnik tog stožera Marko Boras Mandić na konferenciji za novinare u petak u Rijeci te dodao kako je riječ o preporuci jer županijski stožer nema snagu donošenja odluka. Ocijenio je da je to najrigoroznija preporuka u Hrvatskoj vezana uz mjere sprečavanja širenja koronavirusa.

Pozvao je na oprez i strpljenje, ustvrdivši da je pred nama najzahtjevnija faza – razdoblje Uskrsa i lijepog vremena.

Trebalo bi svakako izbjeći situaciju u kojoj bi se za 10 do 15 dana sve dobro što smo učinili bacilo u vjetar, rekao je.

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji

Voditelj Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević izvijestio je da su u proteklom danu zabilježena tri nova slučaja zaraze koronavirusom u toj županiji.

Dva su iz iste obitelji, u kojoj je jedna osoba bila u samoizolaciji jer je bila u inozemstvu, a druga je zaposlenica Doma zdravlja PGŽ.

Kako je riječ o zdravstvenoj djelatnici, svi njezini kontakti su testirani i stavljeni u samoizolaciju, rekao je.

Na sreću, nije imala mnogo kontakata i nadamo se da ćemo uspješno spriječiti širenje virusa u zdravstveni sustav, kazao je.

Marko Boras Mandić dodao je da ta djelatnica Doma zdravlja nije bila u izravnom kontaktu s pacijentima te da je u proteklom razdoblju bila u 15-dnevnom turnusu kući. Treći novi slučaj nije povezan s njima, a riječ je o osobi koja je stigla iz inozemstva, izvijestio je Rončević.

U županiji je sad 48 oboljelih, a 15 osoba je ozdravilo.

40-ak djelatnika Crvenog križa i 150 volontera pomaže u nabavci namirnica i lijekova

Svim putnicima iz zrakoplova koji je u četvrtak iz Tunisa stigao u Zračnu luku Krk uzeti su brisevi te se uzorci testiraju. Dvojica državljana Srbije, odnosno Bosne i Hercegovine, tu su bili u tranzitu prema svojim zemljama, a 12 hrvatskih državljana putnika su u samoizolaciji i čekaju rezultate nalaza, kazao je Rončević.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Vesna Ćavar izvijestila je da je na terenu širom županije svakodevno 40-ak djelatnika Crvenog križa  i 150 volontera koji pomažu onima koji ne smiju izlaziti iz svojih domova u nabavci živežnih namirnica ili lijekova.

U dijelovima županije slične zadatke obavlja 26 gerontodomaćica, koje sad ne smiju ulaziti u domove korisnika, ali im pomažu dostavom namirnica, pripremanjem i dostavom obroka i na druge načine, rekla je.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close